Ajánló

Zöldre festi magát a nyugati baloldal

A klímaváltozásra hivatkozva bátorítják a tömeges migrációt – figyelmeztet a XXI. Század Intézet elemzése

Nemzetek feletti megoldásokat követel, és még a migránsokat is behozná a zöldpolitika leple alatt a nyugati baloldal a XXI. Század Intézet friss elemzése szerint. A látszatcselekvésnek konzervatív alternatívája is van.

Zöldre festi magát a nyugati baloldal
A nemzetközi baloldal a zöldügyet használja fel programja megvalósítására
Fotó: AFP/DPA/Georg Wendt

Németország legnépszerűbb párt- jának, a Zöldeknek történelmi esélye van arra, hogy ők adják az ország következő kancellárját – ennek apropóján közölt elemzést hétfőn a XXI. Század Intézet a zöldmozgalmaknak álcázott progresszív törek­vésekről. Biró András, az intézet kutatója megállapította, „a zöld baloldal látványos, jól kommunikál­ható látszatcselekvésekkel igyekszik politikai tőkét kovácsolni, amiben fontos szerepet játszik, hogy progresszív társadalompolitikai céljaikat zöld köpenybe bújtatva igyekeznek megvalósítani”.

A szerző felidézte, az első zöldmozgalom Nyugat-Németországban jelent meg a hatvanas évek elején, majd a nyolcvanas években megjelentek az első zöldpártok is, gyakran az addigra eljelentéktelenedő eurokommunista pártok alapjain. „A baloldal kisajátította a környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos diskurzust, a zöldpolitikának pedig több olyan meghatározó eleme is van, amelyek napjaink globalista–szuverenista küzdelmé­nek harcteréül szolgálnak” – írta Biró, és fel is sorolta, mi minden foglalkoztatja a nyugati baloldali zöldpártokat: a feminizmus, a szocializmus, a társadalmi igazságosság programja, az LMBTQ-jogok, az emberjogi fundamentalizmus és a multikulturális társadalom kialakítása.

„Jelentős problémát jelent, hogy a magukat zöldnek nevező mozgalmak sokszor olyan apokaliptikus jövőt vizionáló kifejezéseket használnak, mint a klímakatasztrófa és klímakataklizma, vagy olyan értelmetleneket, mint a klímavédelem és a klímasemlegesség” – jegyezte meg. Hozzátette: ezzel szemben a jobboldal a probléma gyökerét akarja kezelni, emellett nem globalista, hanem lokális, nemzetállami megoldásokban gondolkodik.

Biró szerint „a baloldal által javasolt ideológiai indíttatású megoldások csupán jól kommunikálható látszatcselekvések, amelyek nem a valódi problémákat oldják meg, esetleg az átlagember rovására akarnak szabályozni és központosítani”. Mi több, „a látszatcselekvéseken túl a baloldali pártok zöld színezetű politizálása rendre bebizonyítja, hogy a zöldügyet pusztán ernyőként használva igyekeznek a saját politikai programjukat érvényre juttatni”.

Emlékeztetett, 2019 decemberé­ben a német alsóházban a zöldek indítványozták, hogy a klímaváltozás miatt hontalanná váltak klímaútlevelet (Klimapass) kapjanak, amivel a nemzetközi jog által védve szabadon letelepedhessenek az országban. „A kezdeményezést ekkor még leszavazták, azonban a klímamigráció kapui megnyitásának kérdése, amely tízmilliós idegen tömegeket juttatna német állampolgársághoz, szerves részét képezi a zöldek cselekvési tervének” – figyelmeztetett a kutató.

Kapcsolódó írásaink