Ajánló

Globálisan megugorhat az inflációs mutató

Az építőipar az egyik legjobban teljesítő hazai szektor, folyamatosak a beruházások, a struktúrafejlesztések, valamint a lakás- és vállalati beruházások

Idehaza kedvezőbbek lehetnek az áprilisi költségvetési adatok, az infláció területén azonban nagyfokú ugrás várható. Az üzemanyag- és a szolgáltatói árak emelkedése miatt az euróövezetben és Amerikában is növekszik majd az infláció, a munkaerőpiac pedig nem hozza a várt értékeket.

Globálisan megugorhat az inflációs mutató
Az üzemanyag is jelentősen drágult a tavalyi bázisértékhez képest
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Magyarországon hétfőn érkeznek a költségvetési adatok az első négy hónap teljesítményeivel. A kormány nemrég némileg módosította a hiánycélt. Nagyjából 1100 milliárd forint államháztartási hiánnyal lehet számolni, ami javulást jelenthet az előző hónaphoz képest. Ebben szerepet játszhat az újranyitás, amelynek hatására fellendülhet a gazdasági teljesítmény áprilisban – tájékoztatta lapunkat Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, körülbelül 50-100 milliárd forinttal lehet kedvezőbb az áprilisi költségvetés helyzete.

Virovácz Péter szerint kedden láthatóvá válnak az áprilisi inflációs adatok, amelyeknek két különlegességéről is szó lesz. Az egyik, hogy rendkívüli mértékben megugorhat az inflációs mutató. Márciusban ez 3,7 százalék volt, áprilisban viszont 4,9 százalékot várnak. A piaci konszenzusnál 4,8 százalékot határoztak meg. Az adatközlés másik érdekessége az új maginflációs adat.

A maginflációs mutató célja, hogy a fogyasztóiár-index különböző egyszeri hatásoktól való megtisztításával feltárja az infláció úgynevezett kemény magjának, az alapinflációnak az alakulását. A KSH úgy döntött, hogy áprilisban megváltoztatja a maginflációs adatok tartalmát, és az alkoholos italokat, valamint a dohánytermékeket már nem számolja bele az adatokba a jövedéki adók változásai miatt. Így akár egy százalékkal is alacsonyabb lehet a maginflációs mutató. A 3,9-4 százalék helyett könnyen előfordulhat, hogy három százalék alatti értékek lesznek láthatók – magyarázta.

Csütörtökön hozzák nyilvánosságra az építőipari adatokat, ami jelenleg az egyik legjobban teljesítő szektornak számít. Folyamatosak a beruházások, a struktúrafejlesztések, a lakás- és vállalati beruházások, mondta az elemző. Kifejtette, hogy minden szempontból az tapasztalható, márciusban is erős volt az építőipar, pozitív hozzájárulóként volt jelen a növekedésben az elmúlt negyedévben. Az ipar is pluszos volt, viszont a kiskereskedelem, valamint a szolgáltató szektor már visszahúzta a gazdaság teljesítményét. Ebből kifolyólag negyedéves összevetésben a GDP az első negyedévben egy százalékkal zsugorodott.

Németországból szerdán érkeznek az áprilisi inflációs adatok. Az első becslés szerint kétszázalékos lehet a mutató, aminek háttrében az üzemanyagok és a szolgáltatások drágulása áll. Az euróövezetben az ipari termelési adatok alapján tizenegy és tizenkét százalék közötti növekedést várnak.

Az amerikai inflációs adatok vonatkozásában az alacsony bázis és a kilábaló gazdaság okozta belső nyomás miatt áremelkedések tapasztalhatók. A márciusi 2,6 százalékról áprilisra 3,7 százalékra emelkedhet az inflációs mutató. Az Egyesült Államokban szokatlanul magas áprilisi infláció várható, és erre számítanak a maginflációs mutató esetében is. Ez eddig 1,6 százalék volt, most viszont 2,4 százalékra emelkedhet, ami azonban csak átmeneti helyzet a FED közleménye szerint – hangsúlyozta az ING Bank vezető elemzője.

A munkaerőpiac viszont messze nem tart ott, ahol a válság előtt. Nyolcmillió munkahely még mindig betöltetlen. A havi munkaerőpiac nem hozta a várt értéket, mindössze 230 ezer volt az áprilisi szám. Pénteken érkeznek az áprilisra vonatkozó kiskereskedelmi, ipari termelési adatok és a bizalmi indexek. A kiskereskedelemben történt egy ugrás márciusban, amely majdnem tízszázalékos növekedést eredményezett. A konszenzus szerint egy százalék körüli havi alapú növekedést lehet majd látni.

A Michigani Egyetem felmérései alapján elmondható, hogy a következő egy évre vonatkozó inflációs adatok drasztikusan növekedni fognak. Ez legutóbb 3,4 százalék körüli érték volt, ami várhatóan még tovább, négy százalék körüli értékre fog emelkedni. Ezzel együtt valószínűleg a termelői árak is emelkednek. A kötvénypiacok számára sokkal fontosabb az öt-tíz évre tervezhető inflációs adat, ami ugyan sokáig 2,5 százalékon állt, de mostanra ez 2,7 százalékra is emelkedhet.

Kapcsolódó írásaink