Ajánló

Ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén a cégek is élhettek, a támogatást harmincezren vették igénybe

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett, márciusra vonatkozó adatsora másfél-két százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítményében. A koronavírus-járvány miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány.

Ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem
Harmadszor múlta felül teljesítményét az internetes értékesítés Magyarországon
Fotó: MH/Katona László

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett, márciusra vonatkozó adatsora másfél-két százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítményében. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek.

A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat. Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhozszállítás mellett – értékelt az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén márciusban és áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást harmincezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A megoldás ezen a téren az lenne, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára. Ez lenne a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni az egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy a tizenkét hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.