Ajánló

Elvonul az orosz haderő

A hadgyakorlatnak vége, Putyin Moszkvába hívta Zelenszkijt

Elértnek nyilvánította a hadgyakorlat céljait, és elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés leállítását tegnap Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

„A csapatok bebizonyították, hogy képesek az ország védelmét megbízhatóan biztosítani” – jelentette ki a tárcavezető. Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határától, és köszönetet mond a nemzetközi partnereknek a támogatásukért – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren. Ukrajna üdvözöl bármilyen lépést a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére – írta az államfő üzenetében.

Ugyancsak tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy kész ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt Moszkvában fogadni a kétoldalú viszony megtárgyalására. Hozzátette, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia.

Időközben Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter egy tévéinterjúban arról beszélt, hogyha Alekszej Navalnij meghalna a börtönben, az Európai Unió újabb szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben. Ugyanakkor párbeszédre buzdított, mondván, hogy Putyin „kellemetlen szomszéd”, de ő van hatalmon.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) pedig tegnap felszólította Oroszországot: engedje szabadon az ellenzéki politikust, és biztosítsa számára a szükséges orvosi ellátást.