Ajánló

Bűnös a Floyd nyakára térdelő volt rendőr

A minneapolisi esküdtszék úgy döntött, Derek Chauvin meggyilkolta tavaly májusban a letartóztatásnak ellenálló afroamerikai férfit, negyvenévnyi börtön várhat rá

Bűnösnek találta a minneapolisi esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrt, aki tavaly egy igazoltatás során percekig térdelt George Floyd nyakán, aminek következtében a férfi elhunyt. Demokrata politikusok üdvözölték a döntést.

Bűnös a Floyd nyakára térdelő volt rendőr
Ünnepelt az összegyűlt tömeg a minnesotai városban a döntés kihirdetése után
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Mindhárom ellene felhozott vádpontban, tehát gyilkosságban is bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrt kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítélet nyolc héten belül várható, a volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Derek Chauvint elkülönítve tartják a többi rabtól a saját biztonsága érdekében.

Chauvin tavaly május 25-én egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A boncolási jegyzőkönyvekből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és Covid–19-betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt, ezért a védelem azt állította, hogy nem a rendőri intézkedés okozta a férfi halálát.

Floydot eredetileg azért igazoltatták, mert hamis pénzzel próbált fizetni, majd amikor ellenállt a letartóztatásnak, a rendőrök megbilincselték és a földre teperték. Chauvin ekkor térdelt a férfi nyakára, aki nem élte túl az intézkedést.

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minnea­polisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és a fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

Az ítélet kihirdetése után tüntetők százai ünnepeltek Minneapolis belvárosában, ahol sok tulajdonos bedeszkázta üzlete kirakatát, attól tartva, hogy ha a férfit felmentik, a tömeg rombolni kezd.

A republikánus oldalról többen mondták azt, hogy az ítélet folyamatos politikai nyomás és tüntetői megfélemlítés hatására született, míg sok demokrata üdvözölte Chauvin elítélését, amit az elszámoltathatóság szempontjából mérföldkőnek, és a szabadság felé vezető első lépésnek neveztek. Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében rögtön kijelentette: „még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert”. Nancy Pelosi demokrata házelnök pedig köszönetet mondott George Floydnak, amiért feláldozta az életét az igazságért.

Joe Biden amerikai elnök szerint a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. De ő is hozzátette: „Itt nem állhatunk meg”.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor szerint Biden azzal, hogy már a tárgyalás közben kommentálta az ügyet, befolyásolta az igazságszolgáltatást.

George Floyd testvére, Philonise a család sajtótájékoztatóján kijelentette: George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára.

A George Floyd halála utáni tüntetések egyik követelése volt a rendőrség finanszírozásának átalakítása, és a rendszerszintű rasszizmus kezelése a testületben. A kérdés valószínűleg Chauvin elítélése után ismét napirendre kerül majd. Érdekesség, hogy az Ipsos március eleji felmérése szerint az amerikaiak mindössze 18 százaléka szerint szükséges a rendőrség támogatásának „megszüntetése” (ezt a jelszót használták a tüntetők), 58 százalékuk ellenzi azt. Még a demokraták körében is csak 34 százalékos a követelés támogatottsága.

Röviden

Lelőtt kedden egy 16 éves afroamerikai lányt egy rendőr az Egyesült Államokban, az ohiói Columbus városában. A fiatal lány késsel hadonászva nekirontott két embernek, és az egyik rendőr meglőtte. A lány a kórházban halt bele sebesüléseibe. Az incidens után tiltakozások voltak Columbus utcáin.

A Biden-adminisztráció támogatja a Washington DC-t szövetségi állammá, és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot – derült ki a Fehér Ház közleményéből.


Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított tíz amerikai diplomatát. Az indoklás szerint a döntés tükörválasz az amerikai félnek a washingtoni orosz nagykövetség és a New York-i orosz főkonzulátus egy sor munkatársa elleni ellenséges fellépésére. Időközben Ned Price amerikai külügyi szóvivő kijelentette, hogy Washington nem habozik további politikai eszközöket alkalmazni Oroszország ellen Alekszej Navalnij ügye miatt.