Ajánló

Rekonstruált enteriőr és Zsolnay kandalló

A Budavári Palota első újjászülető részét, a Szent István-termet augusztusban nyitják meg a nagyközönség előtt

A Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program elsőként helyreállított történelmi enteriőrje a Budavári Palota déli összekötő szárnyában található Szent István-terem, amely a második világháborúban teljesen megsemmisült. A helyiség egyik fő látványossága volt az a Zsolnay kerámiakandalló, amelynek visszaépítése javában zajlik.

Rekonstruált enteriőr és Zsolnay kandalló
A Hauszmann Alajos tervezte helyiség a második világháborúban teljesen megsemmisült
Fotó: FSZEK Budapest-gyűjtemény

Az előző századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő jelentőségű alkotása a Budavári Palota Szent István-terme. A Hauszmann Alajos tervezte reprezentatív tér kialakítása mind anyaghasználatában, mind stílusában különleges értéket képviselt, az 1900-as párizsi világkiállításon is díjazták. Kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Kissling Rudolf, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. Nagy szerepet játszott létrehozásában Zsolnay Vilmos is, akinek pécsi gyárában készült a terem egyik legmeghatározóbb eleme, a pirogránit kandalló, illetve a hozzá tartozó, főpárkányon lévő Szent István-mellszobor. Ám mindez a második világháborúban teljesen megsemmisült.

Most a Nemzeti Hauszmann Program részeként az eredeti tervek szerint alkotják újra a teljes enteriőrt, az egyedi kandallóval együtt. A Várkapitányság tájékoztatása szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a szakemberek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását. A közel öt méter magas, majdnem három méter széles, mintegy másfél tonnás kandalló százhúszféle elemből és összesen hatszáztizenegy darabból áll. A munka aprólékosságát mutatja, hogy egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek az aranyozás előtt.

Egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív felvételek alapján építik vissza a műremeket
Egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív felvételek alapján építik vissza a műremeket
Fotó: Várkapitányság Zrt.

A Várkapitányság arról is beszámolt, hogy a pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben immár végső helyén kezdték meg a szakemberek a kandalló összeállítását. Az egyes elemeket különleges ragasztóhabarccsal illesztik össze, a megfelelő súlyelosztás érdekében pedig egy tartós vázszerkezetet is alkottak. A központi kerámiaalkotás visszaépítése után a tölgy-, mahagóni- és amerikai diófából megalkotott, rendkívül összetett intarziás parketta következik, ami eredetileg a Neuschloss fivérek gyárában készült.

A helyreállítás kulturális és iparművészeti értékét növeli, hogy mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői is részt vesznek az újraalkotásban, Pécstől Pápáig országszerte mintegy húsz műhely több száz szakembere. A rekonstruált enteriőrt a hiteles visszaállítás eredményeként a nagyközönség újra teljes szépségében csodálhatja meg augusztus 20-tól,az első napokban ingyenesen.

Kapcsolódó írásaink