Ajánló

„Együtt mentünk, együtt vonulunk ki”

Az afganisztáni csapatkivonásról tárgyaltak a NATO-tagországok – Szijjártó szerint meg kell előzni a menekülthullámot

„Együtt mentünk Afganisztánba, most pedig eljött az ideje, hogy közös terv alapján, közösen vonjuk ki erőinket” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap Brüsszelben, ahová kétnapos tanácskozásra érkezett a NATO központjába.

„Együtt mentünk, együtt vonulunk ki”
Jens Stoltenberg és Antony Blinken közös döntésben bízik Afganisztán ügyében
Fotó: AFP/Pool/Kenzo Tribouillard

„Elértük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé, ezért most itt az ideje, hogy hazahozzuk erőinket” – fogalmazott. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta: bármit is tesz a NATO, a legfőbb, hogy közös döntés eredménye legyen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán elmondta, hogy Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében. Szijjártó Péter kijelentette: fontosnak tartja, hogy a rendkívüli NATO-értekezleten olyan döntés szülessen, amelynek nyomán az elmúlt húsz év erőfeszítései és áldozatai nem vesznek kárba. Úgy fogalmazott: szeretné, ha garanciák születnének arra, hogy Afganisztán a kivonulás után nem lesz ismételten a terrorizmus meleg­ágya, és nem lesz azonnal egy komoly migrációs kibocsátóország.

A külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy az Afganisztánnal határos Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tadzsikisztán kapjon támogatást határai védelmére. Hozzátette: fontos lesz együttműködést felépíteni Iránnal is, hogy ne indulhassanak meg az országon keresztül az illegális migránsok Európa irányába. Kiemelte: Magyarország 2024-ig fenntartja az afgán biztonsági erők évi 500 ezer dolláros támogatását, hozzájárulva a stabilitáshoz. A NATO-­megbeszélés utáni sajtótájékoztatót késő este, lapzártánk után tartották.

Az amerikai kivonulási terveket egyébként több afgán tisztségviselő is bírálta a dpa német hírügynökség szerint, mondván, az Egyesült Államok egy kis türelemmel felelősebb módon is véget vethetett volna a háborúnak.

Moszkva megfontolja a Biden–Putyin-találkozó ötletét

Oroszország tanulmányozni és elemezni fogja a Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójára vonatkozó washingtoni javaslatot – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. Peszkov szerint az előkészületek még nem kezdődtek meg. A politikus tárgyilagosnak nevezte a két elnök keddi telefonbeszélgetésének hangnemét, és közölte, hogy Alekszej Navalnij ügyéről nem esett szó.

Finnország és Csehország szerdán kifejezte készségét az orosz–amerikai csúcs megrendezésére. Marija Zaharova külügyi szóvivő a Vesztyi FM rádiónak megerősítette Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kijelentését, miszerint az Egyesült Államok lépései nem hagynak más lehetőséget Oroszországnak, mint hogy ellenségként tekintsen rá.

(UT)