Ajánló

Az ügyészség szerint Salvini nem bűnös

Megalapozatlanok a migrációt támogató civil szervezetek által szorgalmazott feljelentés vádjai, amelyekkel a volt belügyminisztert akarták ellehetetleníteni

Felmenthetik májusban Matteo Salvinit a Gregoretti-ügyben, mivel az olasz ügyészség szerint a volt belügyminiszter nem követett el bűncselekményt.

Az ügyészség szerint Salvini nem bűnös
Óriási érdeklődés övezi Olaszországban a Salvini elleni eljárásokat
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A Matteo Salvini elleni előzetes eljárás lezárását kérte a szicíliai Catania bíróságán Andrea Bonomo ügyész szombaton az úgynevezett Gregoretti-ügyben. Az ügyész szerint ugyanis nem megalapozott a volt belügyminiszterrel szemben a vádemelés, mivel Salvini az első Conte-kormány migrációs intézkedései szerint járt el, amikor mielőtt engedélyezte volna a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlócsoport olaszországi partra szállását, biztosította szétosztásukat az európai tagállamok között.

Bonomo kijelentette, a kikötés késleltetését nem szabad túszejtésnek minősíteni, és Salvini nem sértette meg a nemzetközi konvenciókat. Leszögezte, a bíróságnak nem feladata az, hogy a politikai döntések erkölcsi jogosságát firtassa. A migránsokat képviselő ügyvédek szerint viszont Matteo Salvini törvénytelenül tartóztatta fel a hajót, és ezzel „szenvedést okozott” a hajón tartózkodóknak. Az ügyész erre a felvetésre úgy reagált, hogy a Gregorettivel érkezők minden ellátást megkaptak, a kiskorúak és az idősek azonnal partra szállhattak. A bíróság április 23-ra tűzte ki az utolsó meghallgatást a Liga elnökének ügyében, és május 14-re ígérte, hogy dönt a politikus ellen felhozott vádak megalapozottságáról.

A Gregoretti olasz katonai hajó 2019 nyarán érkezett 131 fős migránscsoporttal a fedélzetén az olasz partokhoz. Salvini öt napig nem engedélyezte a hajó utasainak partra lépését, mert az akkori kormány még nem állapodott meg a bevándorlók szétosztásáról. Az eset után a migránsokat képviselő civil szervezetek szorgalmazták a politikus felelősségre vonását. Vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett. Salvini a tárgyalás után csupán annyit közölt: „Boldog vagyok, mivel az ügyészség szerint nem volt bűncselekmény, nem volt túszejtés. Nyugodtan térek vissza a gyermekeimhez, és május 14-én az egésznek vége lesz” – mondta.