Ajánló

Célegyenesben a Sinopharm

A harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk, ezért fontos, hogy a legesendőbb korosztályt mielőbb védelemben részesítsék, aminek egyetlen hatásos fegyvere a védőoltás

Megfelel a gyártói leírásnak a Sinopharm-vakcina. Müller Cecília tiszti főorvos elmondta, mivel az oltás teljes, de elölt, fertőzni már nem képes vírust tartalmaz, a szervezet immunológiai válasza erősebb lesz. A Koronavirus.gov.hu oldal péntek este közölte: a jövő héten kezdődhet az oltás a kínai vakcinával.

Célegyenesben a Sinopharm
A népegészségügyi központ szűrőbusza a Papp László Sportarénánál
Fotó: MH/Katona László

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye van hátra – mondta Müller Cecília tegnap az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, 550 ezer adag Sinopharm-oltóanyag érkezett, és ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja az alkalmazását, elkezdődhet az oltások beadása.

A kínai oltóanyag 2–8 Celsius-fokon tárolható, és egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelése miatt könnyen alkalmazható – közölte Müller Cecília. Hozzátette, a gyártó 79 százalékos hatékonyságot jelölt meg a készítménynél, és a várandósok kivételével 18 év felett mindenki oltható lesz, még a krónikus betegek is, ha a betegségük megfelelően kezelt. Az oltás két dózisát huszonegy nap különbséggel kell beadni. Azzal, hogy az oltás elölt, teljes, de fertőzni már nem képes vírust tartalmaz, a szervezet immunológiai válasza is erősebb lesz – jelentette ki a szakember, megjegyezve, a Sinopharm-vakcinát már tizenhárom országban alkalmazzák.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában van az ország, emelkedik a napi fertőzöttek száma, és nő az aktív betegeké is, ezért fontos, hogy a legesendőbb korosztályt mielőbb védelemben részesítsék, aminek egyetlen hatásos fegyvere a védőoltás – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Beszámolt arról, hogy eddig 391 821 embert oltottak be Magyarországon, közülük 152 432-en már a második dózist is megkapták. Továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy akinek felkínálták az oltást, éljen vele, aki pedig még nem regisztrált, tegye meg. Kérdésre elmondta, eddig 1 474 715 adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyek hatvan százaléka nyugati, negyven százaléka keleti oltóanyag. A pontos, gyártónkénti vakcinaszállítmányokat a Koronavirus.gov.hu oldalon teszik közzé.

Egy tegnapi online beszélgetésen Jakab Ferenc virológus kijelentette, az a jó vakcina, ami elérhető, véd és megbízható. Bármelyik vakcina jobb, mint a fertőzést elkapni, kórházba, lélegeztetőgépre kerülni és végül meghalni – fogalmazott a szakember. Leszögezte: nagyon sok szövődmény marad vissza a vírus miatt, hónapokkal a betegség után is vannak tünetek. Egyértelműen nem olyan mint az influenza, nagyon komolyan kell venni - hangsúlyozta.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, az egész szervezetet érintő, kiszámíthatatlan lefolyású betegségről van szó. A betegek öt-hat százaléka kerül lélegeztetőgépre, a halálozási arány három-négy százalék körül van az azonosított fertőzöttek köré­ben. Csak idő kérdése, ki mikor fog megbetegedni, az igazi megoldás, ha a védettséget nem betegségen keresztül, hanem védőoltáson keresztül szerezzük meg – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink