Ajánló

Konzultáció az újraindításról

Fokozatos legyen-e a nyitás, melyek legyenek az első lépései, illetve kapjanak-e felmentést egyes korlátozások alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – erről szól a hét kérdés

Manapság mindenkit az foglalkoztat, hogyan lehet újraindítani az országot, és most, amikor elmondhatjuk a véleményünket, a baloldal ezt bohóckodásnak minősíti – állapította meg Hollik István. A fideszes politikus szerint ebből is látszik, hogy a baloldalt valójában nem érdekli a magyar emberek véleménye.

Konzultáció az újraindításról
A kérdőív kitöltéséhez regisztrálni kell a Vakcinainfo.gov.hu oldalon
Fotó: MH/Purger Tamás

Elindult az újranyitásról szóló konzultáció. Az online kérdőív kitöltéséhez regisztráció kell, erről a résztvevők megerősítő e-mailt kapnak, a többlépcsős regisztrációs folyamat biztonsági célokat szolgál.

Amint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök február 5-én a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a kormány újabb online konzultációt indít. A kormányfő felidézte, a tavaly nyáron tartott konzultáción kiderült, hogy vannak olyan intézkedések, amiket „kibírnak” az emberek, és vannak, amiket nem. „Most feltehetjük a nyitással kapcsolatos izgalmas kérdéseket” – mondta. Megjegyezte, különösen érdekli, mit gondolnak az emberek arról, hogy kapjanak-e engedményeket a korlátozások alól azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A Vakcinainfo.gov.hu oldalon elérhető hét kérdés közül az első arra vonatkozik, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, vagy csak a járvány végén, egy lépésben kell-e feloldani. A következőnél általánosságban lehet választ adni arra, hogy akik védettségi igazolványt kapnak, mert beoltatják magukat, vagy átestek a betegségen, azok felmentést kapjanak-e egyes korlátozó intézkedések alól.

Két további kérdés ezt részletezi: az egyik azt tudakolja, hogy a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell-e engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, a másiknál azon lehet elgondolkodni, a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek-e, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A három fennmaradó kérdés az elsőként enyhítendő korlátozások körének meghatározására szolgál, mint a 20 óra utáni kijárási tilalom, az éttermek, szállodák újraindítása és a sportlétesítmények kinyitása.


A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd tegnap közös közleményben szólította fel a kormányt, hogy „ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt” és „propagandakonzultáció” helyett mutasson be világos cselekvési tervet az ország újraindítására. Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig ismét a Facebookon lázított az orosz és kínai vakcina ellen, álságosan egyrészt azt írta, mindenki oltassa be magát, ugyanakkor csak „olyan vakcinával engedjék magukat beoltani, amit a független, Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett.”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált, nem érti, „a baloldalnak mi baja van azzal, hogyha az előttünk álló időszak legfontosabb kérdéseiről a magyarok elmondhatják a véleményüket”. „Most is támadják a konzultációt” – állapította meg, felidézve, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök hétfőn a parlamentben azt mondta: „erre a bohóckodásra itt és most, veszélyhelyzet alatt pláne nincs idő”.

A fideszes politikus rámutatott, manapság mindenkit az foglalkoztat, hogyan lehet újraindítani az országot, és most, amikor elmondhatjuk a véleményünket, a baloldal ezt bohóckodásnak minősíti. „Valójában őket nem érdekli a magyar emberek véleménye, ők Magyarország kudarcában érdekeltek, mert azt gondolják, minél rosszabb az országnak, annál jobb nekik – hangsúlyozta Hollik. Leszögezte, – azért dolgozunk, hogy legyőzzük végre a járványt, és Magyarország az európai gazdaság újraindításának győztese legyen. Ehhez viszont közös nevezőre kell jussunk az újraindítás mikéntjében. Ezért pártállástól függetlenül mindenkit kérek arra, hogy töltse ki a konzultációt, hozzunk közösen döntést.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: az Európai Unió országai közül Magyarországon érhető el a legtöbb vakcina, áprilisig szeretnénk mindenkit beoltani, aki regisztrált és jelentkezett az oltásra, így rövidesen dönthetünk az ország újraindításáról. Nekünk fontos a magyar emberek véleménye – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kíváncsiak az emberek véleményére, ezért arra buzdít mindenkit, hogy éljen a véleménynyilvánítás lehetőségével. Mint mondta, szeretnék újranyitni az országot, ez viszont egyrészt attól függ, meg tudják-e fékezni a harmadik hullámot, illetve attól, hogy az emberek mit választanak a reális lehetőségek közül, amiket felkínálnak nekik a konzultációban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom