Ajánló

Új szabályok léptek hatályba az adóelkerüléssel szemben

A változás azt a célt szolgálja, hogy az országok hivatalainak a tisztességtelen adózók kiszűrésére megfelelő mennyiségű és minőségű adat álljon a rendelkezésére

Fontos építőelemekkel bővült a nemzetközi adóelkerüléssel kapcsolatos küzdelem, ugyanis egy új előírás a szabályok betartására ösztönzi az adózókat.

A mai nap debütálnak a nemzetközi adózás legújabb szabályai, amelyek előírják a határon átnyúló agresszív adótervezési struktúrák kötelező jelentését az adóhivatalnak – tájékoztatta tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a távirati irodát. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet becslése szerint a multinacionális vállalatok az adóelkerülést célzó agresszív adótervezéssel évente globálisan 100–240 milliárd dollárral kevesebb adót fizetnek, mint amennyi az érintett államkasszákat megilletné.

Elsősorban a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket kihasználva, jellemzően úgy kerülik ki az adófizetést, hogy valós gazdasági tevékenységet nem végző, csak papíron létező leányvállalatokat hoznak létre, illetve gazdaságilag nem indokolható pénzügyi műveletekbe mennek bele cégcsoporton belül, hogy ezzel csökkentsék adófizetési kötelezettségeiket – magyarázta Izer Norbert. A határon átnyúló adóelkerüléssel szemben csak a nemzetközi szintű összefogás lehet eredményes, ezt szolgálják az előírt jelentésekbe foglalt információk. A beérkező adatokat az adóhatóságok ellenőrzési szakterületei osztják meg egymással – tette hozzá. Az adótanácsadók, adószakértők, könyvvizsgálók és ügyvédek eddig is partnerként közreműködtek az adóelkerülés elleni küzdelemben, most ez kiegészül bizonyos ügyletek jelentéstételi kötelezettségével – magyarázta az államtitkár. A kötelezettség az agresszív adótervezési struktúrák bejelentésére elsőként azokat az adózási szakembereket, nemzetközi cégeket érinti, amelyek 2020. július 1. és 2020. december 31. között valósítottak meg potenciálisan agresszív adókonstrukciót.

A szabály lényege a jelentéstétel, illetve az, hogy az érintett országok adóhivatalainak a költségvetést, illetve a tisztességes adófizetőket megkárosító adózók kiszűrésére a megfelelő mennyiségű és minőségű adat álljon a rendelkezésére – mondta Izer Norbert. A csalárd adózók kiszűrésében a hazai adatok mellett egyre nagyobb jelentősége lesz a nemzetközi információcserének. Tavalyelőtt például, összességében már 84 millió bankszámlára vonatkozó információt cseréltek az érintett országok. A február 1-jétől debütáló új szabályok fontos építőelemek a nemzetközi adóelkerülés kiskapuinak bezárásában, a jelentéstételi kötelezettség előírása ugyanis az adózókat a szabályok betartására ösztönzi s ezáltal az agresszív adótervezés megelőzhető – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom