Ajánló

Kocsis: Gyurcsányék belülről szedik szét szövetségesüket

Szembesítették a szivárványkoalíció pártjait, amelyek korábban még egymás bebörtönzését követelték a parlamentben

Igen erős a kontraszt Jakab Péterék mostani és pár évvel ezelőtti álláspontja között.

Kocsis: Gyurcsányék belülről szedik szét szövetségesüket
Voltak pillanatok, amikor Molnár Csaba és a bukott kormányfő is nácizta a Jobbikot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Amikor a Jobbik még őszinte lehetett Gyurcsány Ferenccel. Ha már a DK-nak kívülről nem sikerült betiltania a Jobbikot, inkább belülről oszlatja fel. 2015. szeptember 4.” – ezzel a kommentárral tette közzé Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik jelenlegi alelnökének, Szilágyi Györgynek egy korábbi felszólalását, amelyben Gyurcsány Ferenc DK-elnök szavaira reagált a parlamentben. A képviselő akkor még felháborítónak nevezte, hogy éppen a bukott kormányfő beszél morális kérdésekről, az a Gyurcsány, ki ötven évvel az 56-os forradalom után az utcán lövetett magyar emberekre, és aki a haverjainak, a családjának átjátszotta az országot, mert gyarmatként tekintett rá. Szilágyi idézte a párt korábbi európai parlamenti képviselőjének, Morvai Krisztinának a szavait is, ki „hibbant Nérónak” titulálta a DK első emberét.

Szilágyi szavai igen erős kontrasztot mutatnak a jelenlegi megnyilatkozásokkal, ami nem csoda, hiszen Jakab Péter pártelnök szövetségre lépett az egykoron ellenfélnek tartott, Gyurcsány-vezette baloldallal. Amikor Szilágyi még őszintén beszélt a bukott kormányfőről, a Jobbik 19 százalékon állt, a DK pedig épphogy a parlamenti küszöb felett. Mára megfordultak az arányok.

Kocsis korábban több bejegyzésben mutatta be ezt a folyamatot, amelyet úgy jellemzett: egykor „egymás bebörtönzését követelték, most mégis összeállt a szivárványkoalíció”. Ezekből a posztokból kiderül, a baloldali összefogás pártjai kirohanásaikban nem a kormányt, a Fidesz-KDNP-t, hanem egymást kritizálták. Egy évvel a fülkeforradalmat követően a Jobbik például Gyurcsány Ferenc letartóztatását követelte. Erre reagálva a manapság kormánypártiak vagyonának elkobzásával fenyegetőző DK-elnök a Jobbikot kívánta betiltani. A gyurcsányista Molnár Csaba kijelentette: a Jobbik náci párt, nincs helye a közéletben. Ezt annak idején még az MSZP is így tartotta. Mesterházy Attila, a szocialisták akkori elnöke úgy reagált Gyöngyösi Márton zsidólistázós felszólalására: „A fasizmus egy vírus. És a Jobbik a vírusgazda”.

Szilágyi felszólalása után két évvel, 2017-ben pedig a Jobbik határolódott el a Gyurcsány-koalíciótól, miután közölték: nem fognak össze a baloldallal.