Ajánló

Túl nagy lett a techóriások befolyása

Egyre több nemzetközi fórumon és országban mutatkozik szándék a közösségimédia-szolgáltatók önkényének korlátozására

Jogi szabályozással kívánja elérni a magyar kormány a technológiai óriáscégek befolyásának visszaszorítását. A közösségimédia-szolgáltatók túlhatalma Donald Trump letiltása óta folyamatos téma a nemzetközi közvéleményben.

Rendkívüli ülésre hívta össze Varga Judit igazságügyi miniszter a Digitális Szabadság Bizottságát a techcégek „rendszerszintű visszaélései” miatt.

A tárcavezető tegnap Facebook-oldalán azt írta, hogy az „árnyék tiltás” vagy „shadowban” azt jelenti, hogy a közösségimédia-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy arról senki se szerezzen tudomást. Mint fogalmazott: a techcégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, ami a nyugati típusú kultúra alapját jelenti. Hozzátette: ez a gyakorlat köztudott, amelyről nem csak a Twitter-vezérigazgatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből lehetett értesülni. A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését – írta.

A miniszter közölte: az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottság munkájával kíván hozzájárulni a techcégekkel szembeni uniós szabályozás kialakításához. Leszögezte ugyanakkor, hogy a rendszerszintű visszaélések miatt korábban kell lépni a szabályozás megalkotása terén. Varga Judit kifejtette: ezért hívta össze a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a héten egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is kritikusan nyilatkozott a nagy techcégekről és a közösségi oldalakról. Szerinte etikai kódexre van szükség, ami figyelembe veszi a közösségi oldalak felhasználókra és a társadalomra gyakorolt hatását. A cseh biztos úgy véli, hogy Donald Trump amerikai elnök letiltása a Face­bookról és a Twitterről „az igazság pillanata” volt a digitális konszernek valós erejével kapcsolatban.

A technológiai cégek kontrollálatlan befolyásával foglalkozott Douglas Murray brit író és publicista is. Murray a Daily Mailben megjelent esszéjében úgy fogalmazott, hogy a techóriások olyan gyorsan növekedtek, hogy nem voltak képesek megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyekkel a szabad sajtó is régóta szembenéz, vagyis hogy mi az, amit közzé lehet tenni, és mi az, amit nem. A publicista leírja, hogy a 2016-os elnökválasztás után elárasztották a bukott demokraták a Szilícium-völgyet, és képtelenek voltak objektívan eljárni. Míg a jobboldali értelmiséget szorgalmasan letiltották, addig egyes terrorszervezetek fiókjait békén hagyták – mutat rá Douglas Murray.

Kapcsolódó írásaink