Ajánló

Újabb perkeresetet nyújtott be Donald Trump kampánycsapata

Elkerülné a választások eredményének vitatását a republikánusok szenátusi frakcióvezetője

Ismét keresetet nyújtott be Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata a Legfelsőbb Bírósághoz. Rudy Giuliani, Trump ügyvédje közleményben jelentette be vasárnap: az elnök szerint a pennsylvaniai levélszavazatok szabálytalanok voltak, ezért az állam republikánus többségű törvényhozásának kellene döntenie az elektori szavazatokról.

Újabb perkeresetet nyújtott be Donald Trump kampánycsapata
Donald Trump elnök a kongresszus elé vinné a választási csalások kérdését
Fotó: AFP/Paul Loeb

Hírügynökségek szerint nagyon valószínű, hogy a bíróság elutasítja a keresetet. Az amerikai kongresszus január 6-án ül össze, hogy összeszámolja az elektori szavazatokat. Mo Brooks alabamai republikánus képviselő már ígéretet tett rá, hogy itt meg fogja támadni az eredményt. Ha csatlakozna hozzá még egy szenátor is, akkor a kongresszusnak vitáznia és szavaznia kellene arról, hogy történtek-e csalások. Ezt azonban Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője mindenképpen szeretné elkerülni. A republikánusok politikai stratégái szerint ez egy megnyerhetetlen szavazás lenne, és rontaná a párt helyzetét.

Időközben William Barr legfőbb ügyész kijelentette, hogy nem látja értelmét külön bizottságot kinevezni a választások vizsgálatára vagy Joe Biden megválasztott elnök fia, Hunter Biden ügyeinek kivizsgálására. Több forrás szerint Trump szeretne ilyen bizottságokat, és a választást vizsgáló testület élére állítólag Sidney Powell neve is szóba került, akit korábban eltávolítottak az elnök ügyvédcsapatából, mert vállalhatatlan összeesküvés-elméleteket hangoztatott.

Egyébként az amerikai kongresszus megállapodott a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott 900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagról, amit ígérete szerint Donald Trump alá is ír majd.

Vasárnap, miközben Frank McKenzie tábornok, a közel-keleti amerikai erők parancsnoka egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok azonnal visszavág, ha Irán a Forradalmi Gárda januárban megölt parancsnoka halálának évfordulója körül megtámadná az amerikaiak bármely létesítményét, nyolc rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség közelében. Csak anyagi kár keletkezett.