Ajánló

Egymás fejében turkált Szilágyi Áron és Szatmári András

Vívás. Szurkolók nélkül, de magas hőfokon

Az elmúlt 120 esztendőben mind-össze hatszor nem sikerült megrendezni a magyar bajnokságot. Az idén a koronavírus-járvány miatt rezgett a léc, de a szövetség végül tető alá tudta hozni a viadalt.

Egymás fejében turkált Szilágyi Áron és Szatmári András
Klasszisok egymás közt: Szatmári András (balra) gratulál Szilágyi Áronnak
Fotó: MH/Purger Tamás

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron is azt emelte ki, meg kell, hogy becsüljék az erőfeszítést, amiért volt egyáltalán bajnokság. És nem is akármilyen. A kockázatok csökkentése érdekében a 32-es tábláig a három fegyvernem (kard, tőr és párbajtőr) három csarnokban vívott, s csak szombaton költözött be a BOK csarnokba, a tavalyi világbajnokság színhelyére. Az egyéni döntők közül a nap találkozóját Szilágyi Áron vívta a világbajnok Szatmári Andrással. „Egymás fejében turkálva vívtunk” – mondta a rendkívül taktikus asszóról Szilágyi, aki 2008-as első sikere óta hetedszer lett magyar bajnok. A nők hasonló számában a mononukleózis miatt hat hetet kihagyó és csak két hete edző Pusztai Liza vívott Szűcs Lucával. A légszomjjal küzdő Pusztai hősies csatában nyert (harmadszor), de kis híján rosszul lett. Később az edzője, Bódy Benjámin jelezte, csak riadalom volt, nincs semmi baj a tanítványával.

A legnehezebb dolga talán Bakos Bálintnak volt, párbajtőrben nálánál jobban jegyzetteken kellett keresztülverekedje magát, de sikerült. A nőknél a tatai Kun Anna először nyert bajnokságot, ráadásul az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét kellett legyőznie, de nem remegett a keze. Férfi tőrben az esélyes Dósa Dániel zsinórban negyedszer nyert, míg a hölgyek hasonló fegyvernemében Kondricz Kata először lett egyéniben magyar bajnok. Tegnap a csapatversenyekkel zárult a viadal.