Ajánló

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek

A kormány elektronikus levélben tájékoztatja a Vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztrálókat a védőoltások engedélyezési folyamatáról – jelentette be Dömötör Csaba

A környező országokban látható dinamikus emelkedés ellenére a járvány „platózik” Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos tegnap.

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek
A tömeges tesztelések után a jövő héten megkezdődhet az oltópontokon a védőoltások beadása az egészségügyi dolgozóknak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az országos tiszti főorvos az M1 csatornának adott interjúban kifejtette, hogy a vasárnap reggeli adatok alapján meghalt 185 beteg, és újabb 2967 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az aktív fertőzöttek száma pedig 197 447. Kórházban 7022 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen.

 Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

Müller Cecília azt kérte a családoktól, hogy ne együtt menjenek vásárolni. A bevásárlást követően azonnali kézmosást, a mosható maszkok hatvan Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta. Müller szerint a járvány „platózik”, és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma. Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a szabályokat – húzta alá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról tájékoztatott szombaton, hogy a kormány e-mailben értesíti a Vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztrálókat a védőoltások engedélyezési folyamatáról. A közlemény szerint a levélben szerepel, hogy az engedélyezés során a gyógyszerészeti hatóság a vakcinák hatásosságát, biztonságát, minőségét és gyártási helyét is vizsgálja. A kormány eddig már 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál. A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd – közölte.

Eközben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton az M1 csatornán úgy fogalmazott: a koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják. A szakember hangsúlyozta, ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak, mint a bőrpír, a hőemelkedés és az enyhe fájdalom az oltás helyén.

A főorvos megjegyezte, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra: „borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát”. Szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70–80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék. Szlávik János közölte: a jövő év elején elkezdődhetnek a tömeges oltások.

Megjegyezte, a koronavírus-fertőzés kezelésére igazán hatékony gyógyszer nem létezik, de vannak olyan készítmények és beavatkozások, amelyek együttes használatával valamilyen hatást el lehet érni a betegek gyógyulása érdekében.

Müller Cecília megerősítette, hogy reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel. Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel.

Az országos tiszti főorvos fontos előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak.

Benedek Dalma az elsők között regisztrált

Benedek Dalma
Benedek Dalma
Fotó: MH

Benedek Dalma, a hétszeres világbajnok kajakos ma már nem a hajóban éli mindennapjainak nagy részét, de riporterként is felelősségteljes életet él. Civil emberként is fontosnak tartja a védőoltást, éppen ezért az elsők között volt, aki regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra a Vakcinainfo.gov.hu oldalon. A hétszeres világbajnok és tízszeres Európa-bajnok hozzátette: a sportolóknak valószínűleg mindenképpen be kell oltatniuk magukat, hiszen a hírek szerint például a jövő évre halasztott tokiói olimpiai részvétel egyik feltétele a védőoltás lesz, de akik emberekkel találkoznak és foglalkoznak, azoknak is ajánlatos élni a vakcina adta védettséggel. Nem utolsósorban a szülei és a bölcsődébe járó kisfia miatt is fontos számára a védőoltás. A korábbi élsportoló a mindennapi rutinról kifejtette, hogy nem veszi félvállról az ajánlásokat, szigorúan betartja a szabályokat, mindenhol viseli a maszkot, folyamatosan fertőtleníti a kezét, nem megy sehova, kerüli a zsúfolt helyeket és tartja a távolságot.

(KK)