Ajánló

Fontos kapocs a Vajdaság

Szijjártó: A magyar–szerb kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók

Hazánk és Szerbia sorsa és jövője szorosan összefügg a történelmük, a vajdasági magyarok és a stratégiai partnerségből fakadó újabb projektek miatt, amelyek alapvetően meghatározzák a fejlődésüket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Budapesten közös sajtótájékoztatót tartott Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel.

Fontos kapocs a Vajdaság
Selakovic és Szijjártó is meghatározónak tartja a magyar közösség védelmét
Fotó: MH/Purger Tamás

Rámutatott, Magyarország és Szerbia kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg, és az elmúlt időben sokat dolgoztak azért, hogy ezt el lehessen mondani.

Beszélt arról is, hogy Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül újabb vezetéket építenek, és 2021 októberére lesz kész az a szakasz, amely a magyar–szerb határt és a nemzeti gázvezetékrendszert összeköti, új útvonalat hozva létre a gázellátás biztosítására.

Kiemelte azt is, hogy a szomszédos országok közül Szerbia biztosítja a legtöbb jogot és a legnagyobb megbecsülést a magyar nemzeti közösségnek, bevonták a Vajdasági Magyar Szövetséget a kormányzati munkába, és lehetővé tették, hogy a vajdasági tartományi parlament elnöke magyar legyen. Ha Magyarország európai uniós szomszédai úgy bánnának a területükön élő magyarokkal, ahogyan Szerbia, akkor a Kárpát-medence boldogabb és nyugodtabb hely lenne – jegyezte meg.

Selakovic kiemelte a kisebbségek fontosságát, mivel ők összekötő kapcsot jelentenek a két ország között. Szerbia célja, hogy a magyar kisebbség minden tagjának szavatolja a törvényben foglalt jogokat, és jó, hogy Magyarország erről minden európai fórumon szót emel – magyarázta.

A szerb külügyminisztert Orbán Viktor kormányfő is fogadta a Karmelita kolostorban.