Ajánló

Átfogó gazdasági együttműködés

A felek megállapodtak a közlekedési-szállítási engedélyek számában és a kamionok várakozásának csökkentésében

Magyarország támogatja az Euró­pai Unió és Törökország közötti vámunió megújítását, modernizálását és kiszélesítését, mert ez Magyarország nemzetgazdasági érdeke.

Átfogó gazdasági együttműködés
Szijjártó Péter és Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter jegyzőkönyvet ír alá Ankarában
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Hazánk érdekelt a szabad és tisztességes szabadkereskedelemben, éppen ezért arra törekszik, hogy az Európai Unió és Törökország között a lehető legmélyebb, leghatékonyabb és legátfogóbb gazdasági és kereskedelmi együttműködés jöjjön létre – közölte tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Ankarában, miután Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel tárgyalt. Rámutatott: Törökországé a világ 18. legnagyobb gazdasága, és az a világos terve, hogy a világ tíz legnagyobbja közé kerüljön. A tárcavezető kiemelte, hogy a globális gazdasági visszaesés dacára az év eddig eltelt időszakában nem csökkent a magyar–török kereskedelmi forgalom, és év végére bőven meg fogja haladni a hárommilliárd dollárt.

Aláhúzta: Törökország a közép-európai energiaellátás stabilitása és biztonsága szempontjából is fontos partner, hiszen Magyarország így tudja megvalósítani a magyar gázbeszerzés diverzifikálását és ezáltal biztonságosabbá tételét. Magyarország már építi azt a 15 kilométeres csővezetéket, amely összeköti a magyar–szerb határt a magyar nemzeti rendszerrel, így 2021 októ-berétől déli irányból, Törökországon keresztül megnyílik a fizikai lehetősége annak, hogy Magyarország Kaszpi-tengeri gázt is vásárolhasson. A miniszter több olyan intézkedésről számolt be a sajtótájékoztatón, amelyek tovább segítik és fejlesztik a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.

Közölte: a magyar Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet hozott létre a magyar–török vállalati együttműködés finanszírozása érdekében. Szijjártó Péter egyúttal üdvözölte, hogy az egyik legjelentősebb török bank, a VakifBank Magyarországon is megjelenik és fiókot nyit. A világ egyik legnagyobb légi áruszállító cége, a Turkish Airlines Cargo úgy döntött, hogy heti háromról négyre emeli a Budapest–Isztambul-járatok számát, és Budapestre hozta kelet-európai központját is – közölte. A külgazdasági és külügyminiszter végül beszámolt arról, hogy megállapodtak a közlekedési-szállítási engedélyek számában, valamint a kamionok várakozási idejének csökkentésé­ben is, amely a kétoldalú kereskedelmi forgalom kiszámíthatóbbá válását eredményezheti. Szijjártó Péter és Mustafa Varank a sajtótájékoztató végén aláírta a magyar–török gazdasági vegyes bizottság 7. ülésének jegyzőkönyvét.

Kapcsolódó írásaink