Ajánló

Bővült a koronavírusos betegeknek nyújtott szolgáltatás a Korányiban

Speciális szoba segíti a kardiológiai intézetben ápoltak látogatását

Új, a koronavírus-betegek ellátását szolgáló részleggel bővült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Az ötszázötven négyzetméteres épület teljes körű felújítása háromszázhatvanmillió forintból valósult meg.

Bővült a koronavírusos betegeknek nyújtott szolgáltatás a Korányiban
Plexifal teszi lehetővé a találkozást a szívkórházban a hozzátartozókkal
Fotó: MH/Purger Tamás

Tegnap öt rehabilitációs és négy intenzív terápiás kórteremmel bővült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Mint az online megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, az új részlegek a koronavírus-betegek ellátását fogják szolgálni. Az ötszázötven négyzetméteres épület teljes körű felújítása háromszázhatvanmillió forintból valósult meg. A miniszter utalt rá, a kormány a járványellenes küzdelem részeként indította el negyven intézmény fertőtlenítő takarítását, a különböző felújításokat, és vannak olyan helyszínek, ahol teljes felújítás is történt. Ebbe a körbe tartozik a Korányi intézet egyik, eddig használaton kívüli szárnyának rendbetétele is. A beruházás részeként kicserélték az ajtókat, ablakokat és a burkolatokat, álmennyezetet alakítottak ki, felújították az elektromos hálózatot, klimatizálták a kórtermeket ,és megújultak az orvosokat, nővéreket kiszolgáló helyiségek is. A felújított szárnyban elvégezték a zárófertőtlenítést is, így már alkalmas a betegek fogadására – tette hozzá Kásler Miklós.

Kapcsolódó hír, hogy ajándékcsomagokkal köszönte meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dolgozóinak munkáját a Katolikus Karitász. A hatszáz, mézet, teát, szörpöt, lekvárt tartalmazó csomagot ugyancsak tegnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója adta át. Ugyancsak egészségügyi hír, hogy speciális látogatószobát alakítottak ki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A helyiség a Szívünk kamrája elnevezést kapta, ahol az adventi és ünnepi időszak alatt a kórházban fekvő szívbetegek – a látogatási tilalom alatt is – találkozhatnak szeretteikkel. A kivitelezés lényege, hogy egy kétbejáratos teremben plexifalakkal leválasztottak egy szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak az ott kezelt gyerekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a koronavírus miatt életbe léptetett szigorú szabályokat.