Ajánló

Újabb korlátozások léptek életbe Zágrábban

Koronavírus. A horvát fővárosban egy sportcsarnokba szállítják az enyhe tünetes fertőzötteket– Szerbiában már egyre több gócpontot azonosítanak országszerte

A zágrábi Arena sportcsarnokban létesített átmeneti kórház fogadta első Covid–19-betegeit szombaton. Szlovéniában és Szerbiában sem javul a járványhelyzet.

Újabb korlátozások léptek életbe Zágrábban
Covid–19-betegek érkeznek a zágrábi Arena sportcsarnokba. A hatóságok tavasz óta tervezték, hogy szükség­kórházzá alakítják a létesítményt
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

Szombaton megkezdte működését a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház – tudósított az MTI. Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és száz férőhellyel rendelkezik, szükség esetén azonban bővíthető lesz. A főváros más intézményeiből tizennyolc orvost, illetve ötven ápolót rendeltek át. Jelenleg az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteket kezelik, azokat, akiknek három-négy napra van szükségük, hogy felépülhessenek, így több férőhely marad a súlyos esetek számára a klinikai kórházakban.

A fővárosban szombaton ezzel egyidejűleg új szigorítások léptek életbe: bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és sportcsarnokok, korlátozzák az üzletek nyitvatartását, valamint a rendezvényeken résztvevők maximális létszámát is. Este tíz órától reggel hatig tilos szeszes italt árulni. Az intézkedések ellen szombatra tüntetést hirdettek, amelyen végül alig néhány tucat-nyian jelentek meg.

Horvátországban szombaton csaknem négyezer, vasárnap pedig kis híján háromezer újabb pozitív esetet tártak fel, ezzel már mintegy 123 700-an fertőződtek meg az országban. Szombaton és vasárnap összesen több mint száz újabb áldozatot követelt a vírus.

Szlovéniában ugyancsak áll az élet már egy hónapja: minden összejövetel tilos, éjszakai kijárási, illetve nappali lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, mindenütt kötelező a maszk viselése, zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, leállt a közösségi közlekedés, néhány kivétellel pedig minden üzlet bezárt. Szombaton mintegy ezerhatszázzal, vasárnap ezeregyszázzal nőtt a fertőzöttek száma, a két nap alatt csaknem százan hunytak el.

Eközben Szerbia legismertebb járványügyi szakértője kórházhoz hasonlította az országot, mivel már minden településen vannak betegek, és mindenhol állandó vagy ideiglenes kórházat alakítottak ki. Korábban Belgrádban jelentették a legtöbb esetet, ám egyre több gócpont alakul ki, és már senki nem érezheti úgy, hogy biztonságban van. Aggasztó továbbá, hogy a napokban többen kerültek kórházba, mint ahányan meggyógyultak. Szombaton 7780-nal, vasárnap 7041-gyel nőtt a fertőzöttek száma, a két nap alatt több mint száztízen hunytak el.

Röviden

AUSZTRIA: A lakosság több mint fele hajlandó részt venni a héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben. Az országban december 7-ig van érvényben általános zárlat, ennek kapcsán Sebastian Kurz kancellár arról beszélt, ezt követően is szigorú korlátozásokkal kell számolniuk az embereknek, nem terveznek elsietett enyhítéseket. Emellett szerdára cselekvési tervet ígért az ország sípályáinak nyitásáról, ezzel kapcsolatban ugyanis vita alakult ki az Európai Unióban.

FRANCIAORSZÁG: Szombaton megkezdődött az általános karantén fokozatos feloldása: újranyithattak az üzletek, illetve maximum harminc fővel újra megtarthatók az istentiszteletek. A legutóbbi adatok szerint 12 580 új esetet jegyeztek egy nap alatt, vagyis tovább csökkent a terjedés mértéke.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG: Egy nap alatt kétszáznyolcan hunytak el. Az állam újabb kétmillió adag vakcina beszerzéséről állapodott meg a Modernával. Ezzel hét fejlesztőtől már összesen 357 millió adag vásárlására szerződtek le.

CSEHORSZÁG: Csütörtökön feloldják a vírus terjedése elleni óvintézkedések egy részét – közölte Jan Blatny egészségügyi miniszter. A döntés értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások. Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is, és emelkedik a kültéri rendezvényeken engedélyezett maximális résztvevők száma hatról ötvenre. Az országban december 12-ig van érvényben szükségállapot.

SPANYOLORSZÁG: A spanyol kormány azt tervezi, hogy hat főben maximalizálja a karácsonyi összejövetelek résztvevőinek számát, mert a következő időszak kritikus lesz a járványkezelés szempontjából. A legutóbbi ismert adatok alapján egy nap alatt kis híján tizenegyezer újabb esetet tártak fel az országban. Madridban, a legerősebben érintett városban körülbelül négyezer orvos és ápoló tartott demonstrációt vasárnap, ahol felhívták a figyelmet, a városvezetés által az elmúlt években hozott megszorítások miatt magukra maradtak a közegészségügyi dolgozók, és egyedül kell megküzdeniük a járvány okozta helyzettel. 

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 62,7 millió a fertőzöttek száma, több mint 1,46 millióan elhunytak, 43,4 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.