Ajánló

Ismét tüntetők mögül támadott az antifa

Szabályos csaták zajlottak Párizsban a rendőrség és a fekete ruhás rendbontók között, akik egy, a kormány javaslata ellen tiltakozó békés megmozduláshoz csapódtak

Békésnek induló tüntetésen szabadultak el az indulatok Párizsban, ahol a megmozduláshoz fekete ruhás rendbontók csatlakoztak, akik összecsaptak a rendőrökkel.

Ismét tüntetők mögül támadott az antifa
A tüntetők számáról eltérő becslések vannak, a szervezők szerint félmillióan is voltak
Fotó: AFP/Hans Lucas/Jacopo Landi

A rendőrség szerint több mint százezren, a szervezők szerint majdnem félmillióan tüntettek szombaton hetven francia városban. Újságíró-szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek és jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket a kormány azon javaslata ellen, miszerint a munkájukat végző rendőrökről készült képek és videófelvételek közzétételét akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. A tüntetők között egyaránt megtalálhatók voltak bal- és jobboldali médiumok munkatársai. A kormány azt állítja, a rendőröket kívánja megvédeni a javaslattal. Jóllehet, a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat, amelyek a tüntetés szervezői szerint többnyire büntetlenül maradnak, ha nincs róluk videófelvétel. A rendőrség tájékoztatása szerint Párizsban 46 ezren, Lille-ben háromezren, Bordeaux-ban hatezren, Lyonban csaknem nyolcezren, Strasbourgban 1500-an tiltakoztak békésen.

Párizsban több autót is felgyújtottak vagy barikádnak használtak az antifa rendbontói
Párizsban több autót is felgyújtottak vagy barikádnak használtak az antifa rendbontói
Fotó: AFP/Hans Lucas/Pablo Porlan

Párizsban ugyanakkor a tüntetésekhez csapódtak jól szervezett fekete ruhás, antifa zászlókat lobogtató csoportok, akik többször összecsaptak a rendőrökkel. A rendbontók felgyújtottak egy újságosbódét, egy éttermet és a jegybank bejáratát a Bastille téren. Autókból és más tárgyakból barikádokat építettek, amelyek mögül megdobálták a rendőröket. A rendőrök könnygázzal válaszoltak. A leghevesebb összecsapások a tüntetések végén, este zajlottak. Felvételeken látható, ahogy szabályos csatát vívnak egymással az anarchisták és a rendőrök. Mindkét fél tucatjával küldte földre a másik csoporthoz tartozókat, és ott is tovább ütötték-rúgták őket. Egy felvételen látszik, ahogy a rendőrökre Molotov-koktélt dobnak, egy másikon pedig füstgránátokat dobva a rendőrsorfal alá, azt több irányból rohamozzák meg. Ugyanakkor egy további videón az látszik, hogy ájultan fekvő fekete ruhást rugdos egy rendőr. A belügyminisztérium szerint legalább 23 rendőr megsérült.

Az elmúlt időszakban Franciaországban nem csak a törvénytervezet paprikázta fel a hangulatot. A rendőrség nemrég kiürített egy migránstábort a République téren, amelyet ötszáz illegális bevándorló tiltakozásul állított fel, miután ideiglenes szálláshelyeikről kirakták őket, de nem adtak nekik másik szállást. Még a rendőrségi jelentés is elismerte, hogy ott „túlzott volt az erőhasználat”. A másik felzúdulást keltő eset pedig az volt, hogy elterjedt egy felvétel, amelyen négy rendőr Michel Zecler fekete rapzenei producert rugdossa és üti gumibottal a stúdiója bejáratánál, miközben többször is „mocskos négernek” nevezik. A rendőrök azt állították, a férfi nem viselt maszkot, megtagadta az igazoltatást, majd négyükre támadt. A négy rendőrt őrizetbe vették.

Kapcsolódó írásaink