Ajánló

Karácsonyig még biztosan kitart a szigor Németországban

December 20-ig meghosszabbítják és új szabályokkal bővítik az intézkedéseket, és ezek mellett még európai síturizmusbojkottot is hirdetne Angela Merkel

Újabb korlátozásokat jelentett be Angela Merkel szerda este. A német kancellár egész Európában felfüggesztené a síturizmust is.

Karácsonyig még biztosan kitart  a szigor Németországban
A német kancellár a síturizmus felfüggesztésére tett javaslatot az európai uniós tagországoknak, de az osztrákok, úgy tűnik, elzárkóznak ez elől
Fotó: AFP/dpa/Uwe Zucchi

Hét órán át tartó tanácskozást folytatott szerdán Angela Merkel német kancellár a tartományi kormányfőkkel, amelynek végén, késő este bejelentette, december 20-ig meghosszabbítják az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat. Mint mondta, ezt követően újra tanácskoznak, és arra számít, hogy ismét meg kell hosszabbítaniuk a rendelkezéseket.

A csütörtöki adatok alapján az országban egy nap alatt 22 268 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ami minimális csökkenés az egy héttel korábbi adatokhoz képest.

Egy nap alatt 389 áldozatot követelt a betegség.

Több ponton megszigorítják a november 2-án bevezetett alapvető járványvédelmi óvintézkedéseket. Mostantól két háztartásból – a 14 éven aluliakat nem számítva – az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember tartózkodhat együtt. Ezt az ünnepek idejére, december 23. és január 1. között felfüggesztik, erre az egy hétre újra a tízfős limit lép életbe.

Szigorítottak a maszkviselési kötelezettségeken is: mostantól nemcsak az üzletekben és a közösségi közlekedésben, hanem minden forgalmas helyen, illetve valamennyi munkahelyen kötelező lesz a szájmaszk. Az új intézkedések részeként a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért tizenöt darab – hetente egy – FFP2 minőségű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig ingyenesen havonta harminc darab antigéngyorstesztet.

A szállodák továbbra is csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, a vendéglők csak elvitelre főzhetnek, a kulturális intézmények, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidős központok mind zárva tartanak. Ahogy érvényben marad az a szabály is, hogy különösen súlyos fertőzésveszély nélküli helyzetben az ország teljes területén működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozó- és az építőipar.

Angela Merkel tegnap a szövetségi parlamentben arra tett javaslatot, hogy Európában függesszék fel teljesen a síturizmust. A német szövetségi kormány ennek érdekében egy közös megállapodást sürget az európai uniós társországokkal. „Az osztrák nyilatkozatok alapján sajnos nem tűnik úgy, hogy ez könnyen sikerülhet” – mondta a német kancellár, utalva Elisabeth Köstinger osztrák turizmusért felelős miniszter nyilatkozatára, aki a napokban azt mondta, nem látja előnyét a sípályák bezárásának.