Ajánló

Rövid időn belül akár négyféle vakcina is érkezhet

Ahány gyártó, annyi hatásmechanizmus, de a hűtési igények is eltérőek

Rövid időn belül akár négyféle vakcina is érkezhet
Csak az oltás állíthatja meg hatékonyan a koronavírus-járványt
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Már három olyan vakcina van a világon, amelyről gyártója bejelentette, hogy hatásos: a Pfizer-BioNtech vakcinája (90 százalékos hatékonyság), a Moderna hétfőn közzétett védőoltása (94.5 százalékos hatékonyság) és az orosz Szputnyik V (92 százalékos hatékonyság), amelyből napokon belül minta is érkezik Magyarországra. Az Európai Unió emellett a CureVac vakcinájáról is tárgyalásokat kezdett, és 405 millió adag megrendelésére kötne megállapodást a német vállalattal. Az is lehet tehát, hogy december második felében, január elején  egyszerre négy védőoltás is érkezik Magyarországra. (Képben van még a brit Astra Zeneca oltóanyaga is, ennek klinikaiteszt-eredményei decemberre várhatók.)

A magyar kormány célja, hogy ne csak egy beszállítótól függjünk, hanem több lehetőség is legyen Magyarország számára, mivel a járvány tavaszi hullámában a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek beszerzése során jól látszott, hogy nem mindig az Európai Unió megoldása a legjobb és leggyorsabb. Az Európai Unió a Pfizerrel már megállapodást kötött 300 millió adag megrendeléséről. Miután elképzelhető, hogy ez nem lesz elegendő minden ország számára, ezért is fontos, hogy a magyar kormány több partnerrel is folytat egyeztetéseket. Minden oltóanyagnak más a hatásmechanizmusa.

Az orosz vakcina egyik nagy előnye, hogy a Pfizer oltóanyagával szemben a tárolása nem igényel rendkívüli hűtést, elegendő mínusz 12-18 fok között tartani, míg a német-amerikai közös fejlesztést mínusz 70-80 fokon kell tárolni, emiatt nem háziorvosi rendelőkben adják majd be, hanem külön erre a célra kiépített oltóközpontokban. A Moderna vakcinájához sem szükséges speciális tárolók kiépítése, hiszen mínusz 20 fokon kell tartani, és akár hat hónapig is eláll egy hagyományos mélyhűtőben, míg a CureVac szerint oltóanyaguk három hónapig is tárolható hagyományos hűtőszekrényben plusz 5 fokon, szobahőmérsékleten pedig egy teljes napot. A Szputnyik V-ből és a Pfizer vakcinájából is két oltásra lesz szükség három hét különbséggel. Ki kell emelni, hogy a klinikai tesztelések alapján teljesen biztonságos mindkét lehetőség. A vakcina az influenzaoltáshoz hasonló enyhe és ritka mellékhatásokat okoz csak, ezek közül a leggyakoribb az oltás helyén érződő fájdalom.