Ajánló

Külpiacra léphetnek kis családi cégek is

Állami támogatás exortbővítésre és munkahelyteremtésre

A kormány 46 cégnek, kétmilliárd forint értékben nyújt külpiacra jutási támogatást annak érdekében, hogy a világjárvány miatt megüresedő exportpiacokra be tudjanak törni – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Külpiacra léphetnek kis családi cégek is
Szijjártó Péter: A legtöbb munkahelyteremtő beruházás tavaly keletről érkezett hazánkba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A koronavírus-járvány hatására új világgazdasági korszak indult, amely nagy versennyel kezdődött. A kormány célja, hogy a világjárvány miatt létrejövő piaci réseket minél több magyar vállalat tudja kihasználni – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy a kormány 46 cégnek összesen kétmilliárd forintnyi támogatást biztosít külpiacra jutáshoz. Úgy fogalmazott: új dimenziót jelent a magyar gazdaságban, hogy már a legkisebb magyar családi vállalkozások közül is egyre többen érnek el nemzetközi sikereket, törnek be a külföldi piacokra. A távirati iroda beszámolója szerint rámutatott: a sikerre ott van a legnagyobb lehetőség, ahol a magyarok egyedit tudnak előállítani. Szijjártó Péter ilyen területnek nevezte az élelmiszerek csomagolásához kapcsolódó gépek előállítását, gyártását, szervizelését, fenntartását, ami egy olyan speciális ágazat, amelyben Európában is csak néhány szereplő van.

A HRC Europe Kft. – melynek árbevétele 99 százalékban exportból származik – a 23,5 millió forintos stratégiai terveihez elnyert 11 millió forintos kormányzati támogatás segítségével keleti piacokon tudja megerősíteni pozícióit, és új exportlehetőségeket is tud szerezni. Szijjártó Péter hozzátette, a keleti nyitás stratégiájának köszönhetően tíz év alatt
22 százalékkal nőtt Magyarország keleti exportja és tavaly a legtöbb munkahelyteremtő beruházás is keletről érkezett hazánkba. Szintén tegnapi bejelentés, hogy második európai gyárát is Magyarországon, mégpedig Tatabánya mellett építi a dél-koreai Doosan, amelynek értéke 75 milliárd forint. Ez a beruházás kétszáz új munkahelyet teremt, a támogatás összegéről még zajlanak a támogatások. A miniszter visszautalt rá, a vállalat első gyárát is támogatta a kormány.
Egy másik cég, a Sick Kft. 8,2 milliárd forintos beruházásához kapott 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, a fejlesztésük egyben 266 új munkahelyet jelent – ezt ugyancsak Szijjártó Péter jelentette be Kunszigeten.