Ajánló

A rossz álom véget ért, de nagyon nehéz lesz az ébredés

Labdarúgás. Nem várta meg a bukással fenyegető bizalmatlansági szavazást, lemondott Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke

Fellélegezhetnek az FC Barcelona szurkolói, feszült hónapok után lemondott Josep Maria Bartomeu elnök, aki búcsúzóul közölte: a katalán klub hajlandó indulni az Európai Szuper Ligában.

A rossz álom véget ért, de nagyon nehéz lesz az ébredés
Hat évig irányította Josep Maria Bartomeu a Barcelonát
Fotó: AFP/Josep Lago

A világ egyik legnépszerűbb futballklubjával, a Barcelonával kapcsolatban a hírek az elmúlt hónapokban nem a sikerekről szóltak, hanem az elveszített bajnokságról, a BL-ben a Bayern Münchentől elszenvedett 8-2-es csúfos vereségről, az anyagi gondokról, majd a hatszoros aranylabdás Lionel Messi távozási szándékáról és kényszerű visszatéréséről. Az elnök igazolásait is kritizálták, a Barcelona 400 millió eurót költött az elmúlt években Philippe Coutinhóra, Antoine Griezmannra és Ousmane Dembelére, de velük a csapat eredményessége nem javult. Mindezért bizalmatlansági szavazást indítottak Josep Maria Bartomeu elnök ellen, s a kezdeményezést húszezer pártoló tag aláírásával támogatta.

Az elnök azonban nem várta meg a november elejei szavazást, hanem kedd este bejelentette, hogy lemond. Ezt azzal indokolta, hogy a klub pártoló tagjainak átlagéletkora 58 év, s a jelenlegi súlyos a járványhelyzetben nem szeretné kockára tenni az egészségüket azzal, hogy a szavazóurnákhoz rendeli őket.

Az elnök ellenzéke viszont azzal magyarázta Bartomeu távozását, hogy nem akarta, hogy ő legyen a Barcelona első elnöke, akit egy bizalmatlansági szavazással menesztenek. Leváltásához a tagok hatvanhat százalékának szavazata kellett, de a felmérések szerint legalább nyolcvan százalékuk a távozására voksolt volna. Bartomeu lemondásában az is közrejátszott, hogy belátta, az egyesület stabilitását kockáztatja azzal, ha továbbra is a posztján marad. Távozását Jordi Farré  üzletember − aki pályázik az elnöki tisztségre − így kommentálta: „Boldog vagyok, mert egy rossz álom véget ért. Egy új szakasz kezdődik a Barcelonánál.”

A megbukott elnök búcsúzóul még bedobott egy „hír kézigránátot” a médiának, bejelentette, hogy a Barcelona elfogadta a belépést az Európai Szuper Ligába, amit a következő közgyűlésnek kell megerősítenie. A BBC szerint valóban folynak tárgyalások arról, hogy Európa legjobb klubcsapatai egy szuperligában játszanak majd, legkorábban 2024-től, több milliárd dollárért. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) viszont Bartomeu bejelentésére úgy reagált, hogy nem tud semmilyen megállapodásról. A katalán klub szerdán közölte, ideiglenesen Carles Tusquets gyakorolja az elnöki jogköröket, s a gazdasági bizottság vezetője irányítja a hét főből álló igazgatótanácsot is. A testület elsődleges feladata, hogy három hónapon belül megszervezze a tisztújítást. Eddig heten jelezték, hogy versenybe szállnak az elnöki tisztségért, köztük Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között már betöltötte a posztot, vezetése alatt pedig kétszer nyert Bajnokok Ligáját a futballcsapat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom