Ajánló

Oroszország belehúz

Koronavírus. Újabb orosz vakcina, az EpiVacCorona gyártása kezdődött meg – Már a cseheknél is éjszakai kijárási tilalom van, Lengyelországban soha nem volt még ennyi fertőzött egy nap alatt

Oroszországban már a második vakcinát gyártják, eközben éjszakára bezárnak a szórakozóhelyek. Csehországban csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat éjszaka a lakosok.

Több gyógyszergyárban is megkezdődött az orosz Vektor kutatóközpont által fejlesztett vakcina, az EpiVacCorona gyártása – jelentette be tegnap Anna Popova orosz tiszti főorvos. Ezzel Oroszországban már két oltóanyag előállítása van folyamatban annak ellenére, hogy a tömegtesztelések egyik készítmény esetében sem fejeződtek be. Popova szigorításokat is javasolt, bevezetésükről az egyes régiók vezetői döntenek. Az ajánlás szerint mától huszonhárom és hat óra között nem lehetnek nyitva a bárok és éttermek. Kötelezővé tennék a maszkviseletet minden helyen, ahol ötvennél többen tartózkodnak, továbbá a liftekben, parkolókban és a tömegközlekedési eszközökön is. A jelenleginél szigorúbb fertőtlenítést is javasolt a nyilvános helyeken, színházakban, vendéglátóegységek-ben és a tömegközlekedésen. Oroszországban tegnap újabb 16 550 fertőzöttet jelentettek.

Mától Csehországban is éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be – erről döntött a kormány hétfő este. A rendelet szerint huszonegy órától öt óráig az emberek csak kivételes esetekben – így például egészségügyi probléma vagy munkahelyre utazás esetén – hagyhatják el lakhelyüket. Kutyasétáltatás során legfeljebb ötszáz méterre távolodhatnak el lakhelyüktől. Az intézkedés egyelőre november 3-ig van érvényben, a szükségállapot lejártáig, de a kormány tegnapi ülésén ez utóbbi meghosszabbítását kérte a képviselőháztól. Andrej Babis miniszterelnök szerint csak így birkózhatnak meg a járvánnyal. A kormány arról is döntött, hogy az ország idősotthonainak összes lakóját letesztelik jövő héten.

Lengyelországban tegnap 16 300-zal nőtt az azonosított esetek száma, ami negatív országos csúcs. A második hullám miatt október közepén felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését, legalább két hétre bezártak az éttermek, csak elvitelre készíthetnek ételeket. Mateusz Morawiecki kormányfő százhetvenezer céget érintő, 1,8 milliárd zlotyt (mintegy 144 milliárd forintot) érő támogatást jelentett be a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 44 milliót a fertőzöttek száma. Csaknem 1,17 millióan elhunytak, 32,3 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Röviden

NÉMETORSZÁG: Egy nap alatt 11 409 új fertőzöttet találtak. Angela Merkel kancellár a Bild című lap szerint egy nem nyilvános tanácskozáson kifejtette, hogy újabb járványlassító intézkedések nélkül karácsonyra összeomolhat az egészségügy intenzív ellátási rendszere. Markus Söder bajor kormányfő szerint az egész országban szigorításokat kell bevezetni.

SPANYOLORSZÁG: Egyre több tartomány jelent be ki- és belépési korlátozásokat, mostanra már öt tartományban (Baszkföld, Aragónia, Asztúria, Navarra és La Rioja) csak munkavégzés, oktatás, egészségügyi ellátás vagy rászorulók gondozása esetén léphetnek utcára. Baszkföldön már a tartományon belül sem lehet szabadon mozogni.

ROMÁNIA: Lassan teljesítménye felső határához ér az egészségügyi ellátórendszer – erről beszélt Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár. Szerinte előfordulhatnak olyan napok, amikor az egészségügyi rendszer már nem lesz képes mindenkit ellátni. Mindezt azután mondta, hogy kedden először haladta meg a százat a napi halálozások száma, emellett pedig újabb 4724 fertőzöttet találtak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom