Ajánló

Baloldali színház az EP-ben

Brüsszeli vita az SZFE-ügyben: Bocskor Andrea szerint kipukkadt a politikai lufi, az egyetemi autonómia és az oktatás szabadsága továbbra is biztosított

Ismét hazánk került napirendre az Európai Parlamentben. A Fidesz–KDNP szerint a baloldal politikai célokra használja a hallgatókat.

Online meghallgatást tartottak tegnap délelőtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatban az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT).

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, a modellváltás több autonómiát biztosít az intézménynek. Emlékeztetett, az egyetem vezetőségével folytatott egyeztetések előzték meg a váltást.

Upor László, az egyetem korábbi rektora szerint kikényszerített változáson megy át az intézmény, és elveszti az autonómiája garanciáit, többek között elvették a szenátus jogait a vezetőség kinevezését illetően. Milovits Hanna, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke méltatlannak nevezte az intézmény átalakítását, mivel – mint mondta – nem egyeztettek az egyetem előző vezetésével és a diákokkal.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke szerint balliberális pártok beavatkozása miatt kezdettől fogva politikai színezetet kapott az SZFE ügye. Hangsúlyozta, ezek az erők nem szolidaritásból vettek részt a hallgatók október 23-i megmozdulásán, hanem kampánynyitó gyűlést tartottak. Vidnyánszky szerint a kuratórium több évtizede vágyott változtatást akar tiszta szándékok alapján megvalósítani, az SZFE azonban nem a nyitás, a sokszínűség felé mozdul, hanem egyre inkább bezár, egyre inkább kirekesztő.

Bocskor Andrea, a bizottság fide­szes tagja szerint „kipukkadt a #freeSZFE politikai lufi Brüsszelben”, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal – amely ismét feljelentette hazánkat – a hallgatókat használja fel saját céljaira. „Az egyetemi autonómia és az oktatás szabadsága továbbra is maradéktalanul biztosított” – mutatott rá.

Tegnap egyébként Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP delegációvezetője újságíróknak küldött levélben reagált a német zöldpárti Daniel Freund vádjaira, amiket ő is körlevélben fogalmazott meg. Deutsch cáfolta, hogy üldözné a kormány a Klubrádiót és Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét, valamint hogy források nélkül maradt volna a főváros. Emlékeztetett, hazánk nem alárendeltje az EP-nek, Freund túllépte a hatáskörét. Deutsch megjegyezte, Magyarországnak 76 éves történelmi tapasztalata van a német megszállással kapcsolatban, ezért elutasítja a „birodalmi arrogancia” megnyilvánulásait.