Ajánló

A remdesivirrel kezelt beteg kijött a kórházból

A készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így az emberi szervezet le tudja győzni a fertőzést – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedden bejelentette, hogy elhagyhatta a kórházat az első beteg, akit remdesivirrel kezeltek.

A remdesivirrel kezelt beteg kijött a kórházból
Eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményeket a kezelt betegeknél
Fotó: MH/Katona László

A cukorbetegséggel küzdő 75 éves páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózismegelőző szert és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik. Eddig tizenkilenc Covid–19-beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

Merkely Béla elmondta: eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek. A beteg, aki elsőként részesült ebben a terápiában, már otthonában lábadozik – tette hozzá. Kitért arra, hogy az egyetemen huszonhat beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott: a remdesivirrel kezelt betegeknél nagyon optimisták. Azt mondta, a készítményt az oxigénkezelést igénylő betegek kapják, és az időben elkezdett gyógyszeres kezelés egyéb terápiás lehetőségek mellett – vérplazmakezelés, kortikoszteroidok adása – tud segíteni. Merkely Béla beszélt arról is, hogy a vírusfertőzésen átesett betegek esetében nemcsak az akut szakasz legyőzése a fontos, hanem a fertőzés okozta, úgynevezett maradványtünetekre is oda kell figyelni. A remdesivirrel kezelt betegek utánkövetése egy évig tart. Merkely Béla kitért arra, hogy a remdesivir október 22-től rendelkezik az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) minősítésével. Hozzátette: a remdesivir hatóanyagú készítmény feltételezhetően megkapja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi engedélyét is a széles körű alkalmazáshoz. „A magyar betegeket négyes fázisú klinikai vizsgálatokba vonták be, amikor a szer biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálták” – mondta Merkely.

Kapcsolódó írásaink