Ajánló

Eurómilliók a nyílt társadalom nemzetközi propagálására

„Ezeknek a pénzeknek lenne jobb helyük a koronavírus-járvány sújtotta európai gazdaságban”

Uniós közpénzből finanszíroznak bevándorláspárti és LMBTQ-propagandát – hangzott el az Alapjogokért Központ tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták az intézet legújabb, „A nyílt társadalom ideológiája tudományos köntösben” című elemzését.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) finanszírozási gyakorlatának célja, hogy a nyílt társadalom – a migráció és a genderlobbi – agendáját a tudományos szférán túlmenően is kiterjessze – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Kovács Attila, az intézet uniós projektvezetője beszélt „A nyílt társadalom ideológiája tudományos köntösben” című tanulmány szerdai bemutatóján. Az ETK létrehozásának előzményeit ismertetve közölte: a testület a 2008-as gazdasági válságot követően jött létre, eredetileg azzal a céllal, hogy hozzájáruljon új, innovatív tudomány- és iparágak, továbbá üzletágak létrejöttéhez szakmai kutatások finanszírozásával. Ehhez képest az Európai Unió adófizetőinek forrását felhasználó EKT számos – az eredeti cél szempontjából – „nagyon visszás” projektet támogat – hangsúlyozta Kovács István.

Példaként említette, hogy egymillió eurós támogatást kapott egy olyan kutatás, amely azt vizsgálja, hogy „mit jelent heteroszexuálisnak lenni”. Egy másik projekt a 11. századtól vizsgálja az iszlám szent iratok európai történetét tízmillió euróból. A zürichi egyetem kétmillióból kutathatja azt, miért terjed populista ideológia Európában. Egy jamaikai oktató pedig a közösségi meztelenkedésnek az egészséges testkép kialakulására gyakorolt hatását vizsgálja – sorolta Kovács István.

A stratégiai igazgató tájékoztatása szerint közérdekű adatigényléssel fordulnak a tanácshoz annak kiderítésére, hogy ezek a projektek miként illeszkednek az ETK eredeti céljai közé. Mert mint fogalmazott: „ezeknek a pénzeknek lenne jobb helye, különösen a koronavírus-járvány sújtotta európai gazdaságban”.

Kovács Attila közölte: az EKT eurótízmilliókkal támogatta a nyílt társadalom eszméjének – köztük a migráció, jogállamisági kérdések és a genderideológia – terjesztését. A tanács elfogultságát jól mutatja, hogy a támogatott projektek absztraktjaiban mindössze nyolc alkalommal fordul elő a keresztény szó, míg az iszlám tizenötször – állapította meg a projektvezető. Hozzátette, a támogatott vezető kutatók – köztük számos brit – tudományos tevékenységük mellett álladó meghívott szakértői hazájuk fősodorbeli médiájának. Tehát „egy általános politikai ideológiai küzdelemben is részt vesznek” – fogalmazott. Hozzáfűzte, számos pályázat esetében EU-n kívüli kutatásokat finanszíroznak. Az EKT forrásaira Magyarországról legsikeresebben a Soros-egyetem pályázott – jegyezte meg.