Ajánló

Húszmillió ember tűnt el Franciaország utcáiról

Koronavírus. Kilenc francia nagyvárosban csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikata lakosok huszonegy óra után – A hétvégén újra megdőlt a napi fertőzésszám az országban

Valósággal kiürültek Párizs és több francia nagyváros utcái a kormány által elrendelt kijárási tilalom miatt. Franciaországban tovább romlottak a járványügyi mutatók.

Húszmillió ember tűnt el Franciaország utcáiról
A szabályok betartását a rendőrség felügyeli, az első napokban csak tájékoztatnak
Fotó: AFP/Hans Lucas/Frédéric Scheib

Életbe lépett szombat este kilenc francia nagyvárosban az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendeltek el. Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille és Montpellier lakosai legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig nem hagyhatják el lakhelyüket alapos indok nélkül huszonegy és hat óra között. A döntés az ország csaknem egyharmadát, húszmillió embert érint.

A kormány a tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be: aki ebben az idősávban szeretne utcára lépni, előzetesen ki kell töltenie egy formanyomtatványt, amelyen megjelöli a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában a rendőrök 135 euróra (mintegy ötvenezer forintra) büntethetik, a visszaesőkre hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhoz szállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely huszonegy óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent. Az országon belüli mozgást ugyanakkor nem tiltották meg.

A helyszíni tudósítások szerint az érintett városokban valósággal szilveszteri hangulat uralkodott péntek és szombat este, a bárok és az éttermek tele voltak. A kijárási tilalom betartatására mintegy tizenkétezer rendőrt és csendőrt vezéreltek ki, de kifejezetten kevés dolguk akadt, mivel a városok 22 órára szinte teljesen kiürültek. A rendőrség feladata az első napokban nem a büntetés, hanem a tájékoztatás lesz.

Hogy a drasztikus lépésre szükség volt, jól mutatja, hogy a legutolsó adatok alapján ismét megdőlt a napi fertőzésrekord: egy nap alatt 32 427 főnél mutatták ki a koronavírust. Ráadásul néhány napja folyamatosan emelkedik a súlyos betegek száma is. Az elmúlt héten 7198 fertőzött került kórházba, közülük 1269-en intenzív osztályra.

Gátolja az állapotromlást

Kedvezőek a vérplazmakezelés tapasztalatai

Pozitívan értékelte Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a vérplazmakezelés tapasztalatait. A közmédiának nyilatkozva arról beszélt, a kezelés elsősorban súlyos betegeknél alkalmazott passzív immunizálást jelent, amelynek lényege, hogy a koronavírus elleni immunválaszt átadják olyan betegeknek, akiknél ez hiányzik. Ez sok súlyos állapotú páciensnél meggátolja az állapotromlást, illetve azt, hogy a beteg intenzív osztályra kerüljön, ahol szintén használják a kezelést. A betegek két vagy három részletben kapják meg a készítményt, egymást követő napokon. A vérplazmadonorokat szigorúan szűrik, a fertőzésen átesettek közül csak azoké alkalmas a terápiára, akiknek megfelelő az ellenanyagszintjük, általában akiknél súlyosabb volt a betegség. (VB)

Sürgősségi eljárás

Novemberben engedélyeztetné vakcináját a Pfizer

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatója nyílt levélben jelentette be, hogy a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett vakcinája engedélyeztetését már novemberben kérni fogja sürgősségi eljárásban az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettől (FDA). Albert Bourla a vakcina eddigi kísérleteinek eredményeit jónak értékelte, azokat részletesen be is terjesztik az FDA-hoz, emellett a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik. Hangsúlyozta, a november 3-i amerikai választásokig biztosan nem kerül forgalomba, utalva ezzel Donald Trump elnök korábbi kijelentésére, miszerint a Pfizer vakcinája heteken belül elérhető lesz. Oroszországon és Kínán kívül még egyetlen országban sem engedélyezték koronavírus elleni oltóanyag forgalomba hozatalát. (VB)

Röviden

SPANYOLORSZÁG: A legutolsó adatok alapján negatív csúcsot döntött a napi fertőzésszám: több mint tizenötezer beteget regisztráltak, emellett 222-en hunytak el egyetlen nap alatt. A heti átlag alapján is tovább gyorsult
a járvány terjedése a korábbi héthez viszonyítva.

CSEHORSZÁG: Szombatra első alkalommal lépte át a tízezret az egy nap alatt igazolt fertőzések száma, miután 11 105 fő tesztje lett pozitív. A kórházakban rekordszámú, 3120 személyt kezelnek, közülük 551 állapota válságos. Október eleje óta szükségállapot van érvényben az országban.

SZLOVÁKIA: Az ország egészét tesztnek vetik alá – jelentette be Igor Matovic kormányfő. A nagymértékű akció, amelynek előkészületei már három hete zajlanak, jövő héten kezdődhet el próbateszteléssel. A szűrés nagy részét két hét múlva végeznék. Szlovákiában vasárnapra több mint 1500-zal nőtt az azonosított fertőzések száma.

NÉMETORSZÁG: Otthonmaradásra szólította fel a lakosságot Angela Merkel kancellár videóüzenetben. Többek között arról beszélt, a tudomány világosan megmondja, hogy a vírus terjedése összefügg a találkozásokkal, kapcsolatokkal, ezért fontos, hogy minél kisebbre csökkentsék a találkozások számát otthon és a lakásokon kívül is, és kerüljék a felesleges utazásokat, ünnepségeket. Erről azután beszélt, hogy az országban több mint hétezer-nyolcszáz megbetegedést regisztráltak egy nap alatt.

BELGIUM: Egy nap alatt csaknem tizenegyezer-egyszáz újabb embernél igazolták a koronavírust az országban, ezzel már több mint kétszáztízezren betegedtek meg az országban a járvány kezdete óta. Vasárnapra harminchárman vesztették életüket. Európában Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálozások száma, eddig mintegy tízezer-négyszázan vesztették életüket.