Ajánló

Érkeznek a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltások

Idén csak a zászlófelvonást és a Magyar Becsületrend átadását tartják meg október 23-án, hogy csökkentsék a járványügyi kockázatokat – jelentette be tegnap a tiszti főorvos

Érkeznek a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltások
Elkezdődött a remdesivir szer tesztelése, újabb előrelépés a védekezésben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján a friss adatokról elmondta: huszonheten meghaltak, 920-szal nőtt a fertőzöttek száma. Az aktív esetek száma 27 595. Kórházban 1538 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 815-en vannak, a mintavételek száma pedig 850 878-ra nőtt.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a héten megérkezik az influenza elleni védőoltás a háziorvosokhoz. Arra kéri a krónikus betegeket és a veszélyeztetetteket, hogy mindenképpen vegyék igénybe az ingyenes vakcinát. Kiemelte: a járvány kockázatai miatt úgy döntöttek, hogy csökkentik az október 23-i ünnepi események számát, ezért idén csak a zászlófelvonást és a Magyar Becsületrend átadását tartják meg.

Müller Cecília azt kéri, hogy az országban máshol is ez legyen a mértékadó. Az egészségügyi ellátásról elmondta: tavasszal nagyfokú képzés zajlott, júliusig 4734 orvos, 15 545 ápoló és 1901 segédápoló vett részt elméleti és gyakorlati képzésen, amelyek jelenleg is folynak. Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy megkezdődött a remdesivir szer tesztelése. A magyar gyártású, infúziós formában adható készítményt a súlyos állapotban lévő betegeknél öt napig alkalmazzák az országos klinikai vizsgálatban. Az eddigi eredmények alapján megfelelő időpontban beadva akár ötven százalékkal csökkentheti a fatális kimenetelt – tette hozzá.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos kifejtette, hogy a terhesség és a szoptatás alatt a beteg kismamák nem adják át a csecsemőnek a vírust. Az eddigi tapasztalatok alapján a vérplazmás kezelés hatékony módja a gyógyításnak, a középsúlyos betegek el tudják kerülni az intenzív osztályra kerülést, ahol már kiegészítő gyógyszeres terápia is szükséges – mondta Müller Cecília. Majd később azt hozzátette, van elég vérplazma, de továbbra is gyűjtik ezt, azonban a betegségen átesettek közül csak minden tizedik embernek van elegendő ellenanyag a vérében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom