Ajánló

„Amerikában nem lesz helye gyűlöletnek”

Joe Biden nemzeti egységre szólított fel, és felvetette, hogy talán nem kellene megtartani a következő elnökjelölti vitát, de Trump csapata jelezte, az elnök ott lesz

Tombol a koronavírus-járvány az amerikai kormányzatban, de Donald Trump kampányszóvivője kijelentette: az elnök egészségesen ott lesz Miamiban. Joe Biden megválasztása esetére gyűlöletmentes Amerikát ígért.

„Amerikában nem lesz helye gyűlöletnek”
Békés hangot ütött meg kampánygyűlésein Joe Biden demokrata jelölt
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Koronavírusos lett a Fehér Ház egy további munkatársa, Stephen Miller tanácsadó – jelentette be kedden Kayleigh McEnany, az elnöki rezidencia szóvivője. Miller már öt napja önkéntes karanténban dolgozott, amikor bebizonyosodott, hogy megfertőződött. A szóvivő hozzátette: nyilvánvaló, hogy járvány tört ki a Fehér Házban.

Emellett karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai csúcsvezetők jó része. Ezt jelentette be Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője kedd este. Charles W. Ray admirálisnak, az amerikai parti őrség parancsnokhelyettesének vírustesztje pozitív lett, és ezért mindenki, aki kapcsolatba került vele, karanténba vonult. Karanténban van Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, a helyettese, John Hyten tábornok, és önkéntes karanténba vonultak a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő parancsnokai is. Ugyancsak elkülönítette magát Paul Nakasone, a kiberparancsnokság vezetője. Az amerikai aktív és tarta­lékos haderőnél eddig több mint 47 ezer katonánál diagnosztizálták a vírusfertőzést, 625 katona kórházi kezelésre is szorult, és nyolcan belehaltak a fertőzés szövődményeibe.

Donald Trump amerikai elnök a jelentések szerint jól van, de demokrata ellenfele, Joe Biden kedd este a marylandi Hagerstownban kampányolva kijelentette: nem kellene megtartani az október 15-re Miamiba tervezett második elnökjelölti vitát, ha Donald Trump elnök még mindig a Covid–19-cel küzd. Trump kampányszóvivője, Tim Murtaugh válaszul közleményben tudatta, hogy az elnök egészségesen ott lesz Miamiban.

Biden aznap korábban a pennsylvaniai Gettysburgben, az amerikai polgárháború legvéresebb csatájának helyszínén nemzeti egységre szólított fel. Kijelentette, a koronavírus-járvány legyőzéséhez, majd a gazdaság újraépítéséhez kétpárti együttműködés szükséges. Biden azt fejtegette, hogy az elmúlt hónapok megmozdulásait a túlzó rendőri erőszak és a szívszorító faji egyenlőtlenség váltotta ki. Hozzátette, a megmozdulásokon tapasztalt erőszak és gyújtogatás tűrhetetlen. Biden ismét fontosnak nevezte a fehér felsőbbrendűség elleni küzdelmet. Kijelentette, hogy ha megválasztják elnöknek, akkor Amerikában nem lesz helye a gyűlöletnek.

Időközben Donald Trump bejelentette, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat egy újabb járványügyi segélycsomagról, és az elnökválasztás után folytatják. Biden szerint Trump hátat fordított az embereknek. Az amerikai elnök szerint ugyanakkor a demokraták csak játszmáztak a tárgyalásokon.

Röviden

Jogtalan fegyverhasználat címén vádat emeltek kedden a tüntetőkre állításuk szerint önvédelemből fegyvert fogó házaspár ellen St. Louisban. Patricia és Mark McCloskey júniusban nemzetközi figyelmet keltett, miután a Black Lives Matter megmozdulásának résztvevőit késztették meghátrálásra.

Eltávolította a QAnon szélsőséges mozgalom tagjainak nemcsak egyes bejegyzéseit, hanem a fiókjait is a Facebook és leányvállalata, a fotók és rövid videók megosztására alkalmas Instagram. A Facebook ígérete szerint tiltani fog minden csoportot és oldalt, ami a QAnont képviseli.

Hillary Clintonnak, az amerikai Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjének jelentős szerepe volt a Donald Trump republikánus elnök munkatársai és oroszok vélt összejátszásáról szóló lejárató akció kidolgozásában – tűnhet ki azokból a dokumentumokból, amelyeknek titkosítását kedden oldotta fel az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI).