Ajánló

Orbán: A jogállamiság a fukarok fegyvere

A kormányfő felköszöntötte a 75 éves ENSZ-t

A jogállamiságról szóló vita a „fukarok” titkos fegyvere, amivel szeretnék megakadályozni a koronavírus-járvány elleni pénzalap létrehozását - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

A magyar kormányfőt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár idézte szombaton közölt Twitter üzenetében. Orbán Viktor szerint a jogállamisági vita különösen a hollandok rejtett fegyvere, akik gátolni próbálják az uniós pénzek folyósítását. Mint mondta: valójában nem a jogállamiságról van szó, hanem arról, hogy egyes országok hogyan tudják megállítani a nyáron meghozott döntés végrehajtását.

A miniszterelnök beszélt az amerikai elnökválasztás kapcsán elmondta, meglátása szerint Donald Trump elnök fog győzni, akivel jelenleg is jó a kapcsolatunk, Joe Biden demokrata jelölt győzelme esetén viszont valószínűleg alacsonyabb lesz a nyitottság, a kölcsönös segítség szintje. Orbán Viktor az interjúban támogatta egy európai haderő létrehozását. Az Európa Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjáról azt mondta, hogy a javaslat továbbra is tartalmazza a bevándorlók szétosztását, csak átnevezve és ezt Magyarország nem fogadja el.

A miniszterelnök egyébként tegnap boldog születésnapot kívánt az ENSZ-nek alapítása 75. évfordulójának alkalmából. Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Twitter-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: „Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak.”

Kapcsolódó írásaink