Ajánló

Csúcsot döntött augusztusban a belföldi idegenforgalom

Az utazók 93 százaléka vidéken nyaralt, a külföldiek is inkább a Balatont választották

Hosszabb távon is a belföldi idegenforgalom határozhatja meg a szálláshelypiacot, augusztusban csúcsot döntött a foglalások száma. A Mátra és a Bükk is a kiemelt úti célok között található – közölte tegnap a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Csúcsot döntött augusztusban a belföldi idegenforgalom
Miskolctapolca. Népszerűnek bizonyultak a hazai fürdővárosok
Fotó: MH

Az utazási szokások átalakulását vetíti előre, hogy a szálláshelyek egy hónap alatt 1,8 millió vendéget fogadtak augusztusban, közülük 1,5 millió belföldi volt, ami tavalyhoz képest 300 ezres emelkedés – közölte a távirati irodával a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 milliót belföldi vendégek töltöttek el.

Az idén nyáron az országos forgalom folyamatosan nőtt, a június volt az egyetlen hónap, amelyben a vendégek száma elmaradt a tavalyitól – tették hozzá.

Az összesítés alapján az utazók 93 százaléka vidékre utazott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton maradt. Az ügynökség ezt azzal magyarázza, hogy a más országból érkezők száma idén megcsappant, tavaly 2,6 millió külföldi jött, hatvan százalékuk a fővárosba. Idén ráadásul a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont.

A tó mellett augusztusban 645 ezer, 82 százalékban belföldi vendég összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros volt. A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe és a Tisza-tóhoz utaztak. A más államból érkezők körében a második legnépszerűbb úti cél Budapest volt. A legtöbb külföldi Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából érkezett.

Kiemelkedő az egészségturizmus aránya is. Az augusztusi vendégéjszakák harminc százalékát a nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosok szállásadói könyvelhették el. Budapestet kivéve mindegyik települést a belföldi vendégek uralták. Egerszalókon 95 százalék volt az ország más részeiből érkezők aránya, de a nyugati határhoz közeli Bükön és Sárváron is alig haladta meg a harminc százalékot a külföldi vendégek aránya – írta a turisztikai ügynökség.

Kapcsolódó írásaink