Ajánló

Átfogó könnyűzenei stratégia körvonalazódik

Vizsgálják a jegyárak áfacsökkentésének lehetőségét – Egerből Veszprémbe költözik a Music Hungary Szövetség szakmai konferenciája

A novemberi veszprémi Music Hungary Konferenciára a kormány véleményezi az elkészült magyar könnyűzenei stratégiát, és addigra a 2021–2025 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi pillérek is körvonalazódnak – jelentette be Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos tegnap az Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón.

Átfogó könnyűzenei stratégia körvonalazódik
Három újabb pályázat segíti a nehéz helyzetben lévő zenei szakmát
Fotó: MH/Purger Tamás

A hazai könnyűzenei életben átfogó stratégiára, gyökeres változásokra van szükség, részben a járványveszély miatt, részben azért, mert a szakma régi, megoldatlan problémáit a pandémia még inkább felszínre hozta. Erről a készülő stratégiáról tanácskozik novemberben az Egerből idén Veszprémbe áttelepülő Music Hungary konferencia – hangzott el tegnap az Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón. A magyar könnyűzene egyik kedvelt koncerthelyén rendezett beszélgetésen részt vett Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európai Kulturális Fővárosa projekt kormánybiztosa, Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke, Demeter Szilárd (képünkön jobbról a második), a magyar könnyűzene, valamint a kortárs popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásáért felelős kormánybiztos, Puskás Peti, a The Biebers énekese és Szilágyi Dávid, a PwC Magyarország menedzsere, akik ismertették a körvonalazódó könnyűzenei stratégia főbb pontjait, a hamarosan nyilvánosság elé kerülő pályázatokat és a jegyárak áfacsökkentését célzó terveket.

Weyer Balázs nyitóbeszédében elmondta: áprilisban kollégiáival lemodellezték, hogy szeptember végéig csaknem harmincmilliárd forint bevételtől eshet el a szakma. „Itt már nem arról van szó, hogy spórolással, átszervezéssel megúszhatják a bevételkieséseket, hanem hogy a zenészek – igaz, összefogva – a túlélésért küzdenek” – hangsúlyozta. Örvendetes változásnak nevezte viszont, hogy Demeter Szilárd személyében olyan állami tisztségviselő vesz majd részt a Music Hungaryn, akinek a titulusában is szerepel a könnyűzene.

A miniszteri biztos azt emelte ki, hogy több évtizedes mulasztást néhány hónap alatt orvosolni lehetetlen, de az átfogó könnyűzenei stratégia javíthat a helyzeten. A 2021 és 2025 közötti időszakban – amelynek ütemtervét most állami döntéshozók véleményezik, a szakma pedig a novemberi konferencián vitatja meg – 1,4 milliárd forintot szánnak klubtámogatásra, a járványhelyzet alatti fenntartási költségek és infrastrukturális fejlesztések fedezésére. További segítség lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum elhalasztott építkezéséből származó összeg, amelyből megkezdődhet az elmúlt ötven évet felölelő pop-rock történeti gyűjteményezés. Pályázatot írnak ki régi koncertfelvételek, relikviák megvásárlására. Lapunk kérdésére Demeter Szilárd elmondta, azoknak a zenekaroknak, előadóknak a felvételei is helyet kaphatnak a gyűjteményben, akiknek a rendszerváltozás előtti tűrt-tiltott besorolás miatt nem lehetett nagy példányszámú, állami üzletben árusított lemezük.

Szilágyi Dávid, a PwC Magyarország gazdasági tanácsadó cég menedzsere elmondta, a szövetség megbízásából vizsgálják, milyen hatása lenne a fesztivál- és koncertjegyek áfájának öt százalékra csökkentésének. A Magyar Hírlapnak Szilágyi Dávid úgy fogalmazott, a vizsgálat és a kalkuláció célja az, hogy a járványveszély miatti szigorítások ellenére a jegyárak ne növekedjenek. A The Biebers együttes frontembere, Puskás Peti arról számolt be, hogy bár újra vannak koncertek, a zenészek tartalékai elfogytak. Mint mondta, a korábbi években a szektor igyekezett az állam segítsége nélkül megoldani a problémákat, de idén ez nem lehetséges.

A Music Hungary Konferencia költözésével kapcsolatban Navracsics Tibor kormánybiztos azt emelte ki, az egy folyamat része: „Olyan gazdasági modellt szeretnénk kidolgozni a Bakony és a Balaton térségében, amely a Közép-Európában megszokottnál jóval nagyobb mértékben építene a kreatív iparra.” Azt is hozzátette, az UNESCO tavaly adományozott Veszprémnek Music City címet, amely elismerést a város kötelezettségnek is tekinti: az olyan, több éve sikerrel zajló zenei rendezvények mellett, mint az Auer, az Utcazene vagy a VeszprémFest, most a Music Hungary megrendezésével bővül Veszprémben a paletta – hangsúlyozta Navracsics.