Ajánló

Ukrajna ismét lezárja határait a külföldiek előtt

Koronavírus. Horvátországban minden eddiginél több fertőzöttet találtak, Romániában nyitnak a mozik, a színházak – Világszerte már több mint 24 millió ember kapta el a betegséget

Továbbra is aggasztó vírusadatok érkeznek a szomszédos országokból. Közben Nyugat-Európa az iskolakezdésre készül.

Ukrajna ismét lezárja határait a külföldiek előtt
Maszkos utasok a kijevi metrón. Meghosszabbították az országos karantént
Fotó: AFP/Maxym Marusenko

Szeptember 1-jétől megnyithatnak az éttermek beltéri részei, színházak és a mozik is Romániában, Keleti szomszédunkban több mint ezerkétszáz embernél mutatták ki a koronavírust egy nap alatt. A helyi járvány tetőzését jelzi, hogy hosszú ideje stagnál a napi megbetegedések üteme, viszont már ötszáznál is több személy szorul intenzív ellátásra.  Tegnapra kiugróan sok, 54 ember hunyt el a kór miatt az országban.

Az ukrán kormány szombattól egy hónapra ismét lezárja határait a külföldiek előtt. A beutazási tilalom nem terjed ki a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, egyes esetekben pedig készek kivételt tenni. A lezárás szeptember 28-ig tart majd. Denisz Smihal miniszterelnök közölte, az országos karantént meghosszabbították október végéig. Az országban továbbra sem lassul érdemben a vírus terjedése, tegnapra 1670 újabb beteget szűrtek ki a hatóságok, harminchatan pedig elhunytak.

Horvátországban tegnapra minden korábbinál több fertőzöttet szűrtek ki, kis híján háromszázhatvan személy tesztje lett pozitív. Az aktív betegek száma 2352, újabb áldozata azonban nem volt a járványnak. A legtöbb esetet Split–Dalmácia megyében jegyezték fel. A betegek több mint fele 20–30 év közötti fiatal. A hatóságok fitnesztermeket azonosítottak gócpontként, de különböző családi rendezvényeken is kimutattak eseteket. A megyében bezárják a konditermeket, maszkviseletet írnak elő zárt terekben, korlátozzák a rendezvények létszámát, a sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani.

Közben több nyugat-európai országban újraindulhat hamarosan az oktatás, bizonyos feltételek mellett. Spanyolországban az osztályokban mérni fogják a diákok lázát. Franciaországban bár a tantermek létszámkorlátozását megszüntették, valamint távolságtartást sem írnak elő minden helyzetben, a tanároknak és a tizenegy év feletti diákoknak kötelező lesz a maszk.

Németországban nem kötelező a szájmaszk, de különböző higiénés feltételeket írnának elő. Az ország több tartományában már újranyitottak az intézmények, de két iskolát Mecklenburg-Elő-Pomerániában be kellett zárni, miután fertőzéseket jelentettek.

Olaszországban a diákoknak egy méter távolságot kell tartaniuk, kötelező lesz a maszk, a tanároknak pedig az arcpajzs. Ismét rekordszinten, 1300 fölött van a napi új esetek száma, ilyen utoljára májusban, még a lezárások idején volt.

 A Worldometers.info szerint 24,1 millióan fertőződtek meg világszerte. Több mint 826 ezren hunytak el, és 16,7 millióan meggyógyultak.