Ajánló

Újra kell indítani a magyar–kínai együttműködést

Újabb élelmiszeripari exportengedélyek birtokában lehetséges lesz a marha- és bárányhús exportja, és egyeztetnek a baromfihúsexport korlátozásának feloldásáról is

Több fronton, többek között nagyberuházásokkal és húsexporttal indul újra a magyar–kínai együttműködés.

Újra kell indítani a magyar–kínai együttműködést
Jó hangulatú tárgyalás: a tárcavezető Wang Yi külügyminiszterrel
Fotó: Facebook

Mielőbb újra kell indítani a magyar–kínai gazdasági együttműködést, erre mindkét oldalon megvan a politikai szándék – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap online sajtótájékoztatón, kínai útjáról beszámolva. A mostani, a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt megbeszélés fő témája az volt, hogy milyen menetrend szerint indítsák újra Kína és Magyarország gazdasági együttműködését. Mára Kína vált a magyar gazdaság második legjelentősebb importforrásává, a kínai vállalatok pedig több mint ötmilliárd dollár értékben hajtottak végre beruházásokat eddig Magyarországon, ezért a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából fontos, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés minél gyorsabban visszatérjen a régi lendületéhez.

Szijjártó Péter kifejtette: tovább szélesítik a pénzügyi együttműködést, a Magyar Nemzeti Bank és a kínai központi bank között korábban már létrejött egy megállapodás a devizacseréről. Mindez a mostani bizonytalan helyzetben nagymértékben hozzájárulhat a pénzügyi stabilitás javításához. Megjegyezte: a négy legnagyobb kínai bank közül három már működik Magyarországon, illetve készíti elő a működését, hozzájuk csatlakozik a kínai fejlesztési bank, amely hamarosan képviseletet nyit Budapesten. A tárcavezető kitért rá: folytatódnak a magyar gazdaság szempontjából rendkívüli jelentőséggel bíró high-tech kínai vállalati beruházások. A Wanhua vegyipari vállalat a következő öt évben 300 milliárd forintnyi beruházást hajt végre Magyarországon. Arról is beszélt, hogy megállapodtak a világ egyik vezető számítógépgyártó vállalatával, hogy az első európai közvetlen termelőegységét Magyarországon hozza létre. Emellett folytatják az egyeztetéseket az elektromos autóipar legnagyobb kínai cégeivel további magyarországi beruházásokról.

Szijjártó Péter közölte: újabb élelmiszeripari exportengedélyek birtokában lehetséges lesz a magyar marha- és bárányhús exportja Kínába. Egyeztetnek továbbá a korábban elrendelt baromfihúsexport korlátozásainak feloldásáról is. Megkezdték a munkálatokat a Budapest–Belgrád -vasútvonal modernizálására, és újraindult a légi teherszállítás Csungking és Budapest között. Wang Yi kínai külügyminiszter kiemelte: magyar kollégája az első európai külügyminiszter, aki látogatást tesz Kínában a koronavírus-járvány óta, amelynek nagy jelentősége van az együttműködés helyreállítása szempontjából.