Ajánló

Példaértékű adófizetési könnyítések

A gyorsított áfakiutalások mellett újabb segítség az adózóknak

Március 11. és augusztus 8. között 71 907 méltányossági kérelem érkezett az adóhivatalhoz.

Példaértékű adófizetési könnyítések
Izer Norbert: Elvárásunk, hogy az adóhivatal méltányosan járjon el
Fotó: MH/Katona László

A koronavírus-járvány miatt bajba jutottaknak érdemes fizetéskönnyítési kérelemmel fordulni az adóhivatalhoz, a hatóság az esetek nyolcvan százalékában hagyja jóvá a kérelmeket, összesen eddig 148 milliárd forint értékben – mondta tegnap Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A Pénzügyminisztérium lapunknak küldött közleményéből kiderült, hogy a koronavírus-válságra válaszul számos adóügyi intézkedést hozott a kormány, amelyek legtöbbje, csak az ügyfélcentrikus adóhivatal közreműködésével lehetett és lehet eredményes. Izer szerint a gyorsított áfakiutalások mellett közvetlen segítséget jelentett az adózóknak az Európai Unióban is egyedülálló magyar fizetéskönnyítési rendszer további bővítése is. Március 11. és augusztus 8. között 71 907 méltányossági kérelem érkezett az adóhivatalhoz. Mintegy hatezer volt ebből a koronavírusra specializált kérelem, amelyben még a veszélyhelyzet időszakában, illetve az azt követő harminc napban a cégek részére biztosított, a fizetendő adó csökkentését lehetővé tevő kedvezmény igénybevételére adtak be – részletezte az államtitkár, megjegyezve, hogy az érintetteknek eddig 574 millió forintnyi adót engedett el az adóhivatal.

Hangsúlyozta, hogy a kormány egyik legfontosabb elvárása a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben továbbra is az, hogy a járvány hatásait figyelembe véve méltányosan járjon el adóügyekben. Megjegyezte, hogy erre továbbra is szükség van, bár a gazdaság teljesítménye a második negyedéves mélypontot követően már a kilábalás jeleit mutatja, ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és az uniós átlagot jelentősen meghaladó növekedést érjen el, nélkülözhetetlen a méltányosság a vállalkozások adóügyeinek elbírálásában. Ezért a Covid-19 káros hatásaira továbbra is hivatkozhatnak a családok, a lakosság és a vállalkozások is, azt az adóhivatal az eljárásokban figyelembe veszi – hívta fel a figyelmet  Izer Norbert.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom