Ajánló

Zavargások törtek ki Bejrútban

Kormányépületeket ostromoltak a tüntetők a libanoni fővárosban, a kormányfő előre hozottválasztásokat javasol, az információs miniszter pedig tegnap lemondott posztjáról

Tömeges zavargássá fajult szombaton a kormányellenes tüntetés Bejrútban. Az összecsapásoknak több száz sérültjük van, egy rendőr meghalt. A libanoni kormányfő előre hozott választásokat javasolt a belpolitikai válság megoldása érdekében.

Zavargások törtek ki Bejrútban
Betonkordon védi a libanoni parlamentet, ezen próbálnak átjutni a tiltakozók
Fotó: AFP/Hans Lucas/Pierre Raimbaul

Ezrek követelték a politikai elit távozását szombaton Bejrút belvárosában. A tiltakozást a szervezők az „Ítélet napja”-ként hirdették meg, a demonstráció résztvevői az ország vezetését hanyagnak, korruptnak és alkalmatlannak tartják. Az AFP francia hírügynökség szerint a tüntetés gyorsan tömeges zavargássá fajult. A rohamrendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tiltakozók ellen, akik kövekkel és botokkal dobálták meg a biztonsági erőket, és megpróbáltak áthatolni a parlamentet védő kordonon.

A tüntetők megrohamozták a liba­-noni külügyminisztérium épületét is, amelyet kikiáltottak a „forradalom főhadiszállásának”. A Reuters szerint több tucat tiltakozónak sikerült behatolnia a külügyminisztérium épületébe, ahonnan később a hadsereg kiszorította őket. Az összecsapásokban egy rendőr meghalt, több százan pedig megsérültek.

Lemondásra szólította fel a liba-noni kormányt tegnap az ország maronita keresztény közösségének pátriárkája, Besara Butrosz ar-Raj is, aki úgy véli, a kabinet nem képes az irányváltásra.

Libanonban 2019 ősze óta tüntetnek országszerte, a keddi robbanás pedig új lendületet adott a tiltakozásoknak. Haszan Diáb libanoni kormányfő a szombati események után előre hozott parlamenti választások kiírását javasolta. Vasárnap lemondott posztjáról Manal Abdel Samad információs miniszter.

A libanoni egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint a keddi robbanásban legalább 154-en meghaltak, és mintegy ötezren megsebesültek. A holland kormány szombaton bejelentette, hogy elhunyt Hollandia libanoni nagykövetének felesége is a történtek során.

A katasztrófa óta folyamatos a sárdobálás, tisztségviselők és politikusok egymást vádolják a történtekért. Eddig 19 embert vettek őrizetbe, köztük a bejrúti kikötő vezető tisztségviselőit, Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, az elődjét, Safik Mirhit, valamint Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját.

Szombaton Bejrútba látogatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri házelnökkel találkozott. Michel a Twitteren azt írta, kifejezte az európaiak szolidaritását a libanoni néppel, egyben világossá tette, hogy a libanoni politikai erőknek reformokat kell végrehajtaniuk. Az erről szóló igény a tegnapi, Libanon megsegítésére szervezett, nemzetközi videós donorkonferencián is elhangzott, amelyen részt vett Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia államfő, libanoni és más vezető politikusok, illetve az európai uniós intézmények képviselői is.