Ajánló

Októberben jöhet az orosz vakcina, Mexikót legyűrheti a koronavírus

Katasztrófahelyzetet hirdettek Ausztráliában, aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából – Eddig 18 millióan fertőződtek meg a világon, 670 ezren meghaltak, 11,4 millióan meggyógyultak

Lehet, hogy az oroszok nyerik a vakcinaversenyt, miközben több ország küzd a koronavírus újabb támadása ellen.

Októberben jöhet az orosz vakcina, Mexikót legyűrheti a koronavírus
Mexikóban tombol a járvány, az elhunytak száma naponta rekordokat dönt
Fotó: AFP/Pedro Pardo

A koronavírus elleni tömeges és ingyenes oltás oroszországi megkezdését októberre ígérte Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter. Közölte, befejeződött az első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás. Hangsúlyozta, hogy elsőként az orvosokat és a tanárokat fogják beoltani. Az Interfax hírügynökség értesülése szerint a vakcina bejegyzése augusztus 10–12. környékén történhet meg és 15-étől kerülhet „polgári forgalomba”. Az igazolt Covid–19-fertőzések száma 5427-tel 850 870-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a vasárnap közöltek szerint.

Az Egyesült Államokból sokkoló adatok érkeztek, miszerint percenként meghal egy amerikai koronavírusban. Katasztrófahelyzetet hirdettek Ausztrália második legnépesebb államában, Victoriában. A vasárnap este életbe lépett, hat hétig tartó korlátozások értelmében ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, ám csak az otthonától számított öt kilométeres körzeten belül. A rendelkezés éjszakai kijárási tilalmat is előír.

Durvul a helyzet Mexikóban: második napja rekordmértékű a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése: szombaton az új fertőzéses esetek száma meghaladta a kilencezret. Egy nap leforgása alatt 784 ember halt bele a Covid–19-betegség szövődményeibe. Eddig 434 193 ember kapta el a fertőzést, és 47 472-en haltak meg, ezzel Mexikó a halálesetek tekintetében a globális összesítésben pénteken „felkapaszkodott” a harmadik helyre az Egyesült Államok és Brazília után, megelőzve Nagy-Britanniát.

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában. Vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret. A fertőzés terjedésének üteme alapján zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják a térségeket, és Ukrajna úgynevezett piros zónává minősítette Magyarországot a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A szombattól hatályba lépő lista értelmében a piros besorolású országokból hazaérkezőknek karanténba kell vonulniuk, vagy tesztekkel kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek.

Mérsékelten ugyan, de folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, ezzel kezd kiegyenesedni a koronavírus-járvány görbéje. Ismét növekedett az új fertőzöttek száma Ausztriában: az elmúlt hét négy napján is meghaladta a százat az új esetek száma. Bécsben tizenhét strandot zártak le átmenetileg, mivel a vendégek száma elérte a megengedett határt. Az osztrák kancellária egyik munkatársa is megfertőződött a koronavírussal, de Sebastian Kurz kancellár és a fertőzött dolgozó nem volt munkakapcsolatban, nem találkoztak egymással. Ausztriában eddig 21 212 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, a fertőzés okozta megbetegedés szövődményeibe 718-an haltak bele, és összesen 18 911-en gyógyultak meg.

Meghaladta a félmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Afrikában. A közlemény szerint 503 290 fertőzöttet tartanak nyilván, a fertőzések egyharmadát az 5,7 milliós Johannesburgot és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magába foglaló Gauteng tartományból jelentették.

Tovább emelkedett a fertőzöttek száma a karanténba helyezett norvég Roald Amundsen turistahajón. A százhatvan fős legénységet már pénteken elkülönítették Tromso kikötőjében. A hajó mintegy kétszáz utasa partra szállt, őket arra kérték, hogy vonuljanak karanténba.

Időközben amerikai tudósok igazolták az Egészségügyi Világszervezet állítását: a szúnyogok testében nem szaporodik a koronavírus, tehát a szúnyogcsípés nem terjeszti a Covid–19-járványt.

Hazánkban a kormányzati portál vasárnapi közlése szerint kilenc új fertőzött van, de az elmúlt 24 órában senki sem hunyt el a koronavírus miatt. Ezt azt jelenti, hogy változatlanul 597 az elhunytak száma, 3389-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549 fő. Hetvenegy koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom