Ajánló

Idén és jövőre több támogatás jut a falvaknak

Tavaly indult a településeket összekötő állami mellékúthálózat fejlesztésének programja, két és félezer kilométer aszfaltút újulhat meg 2021 végére

A vidéki települések fejlesztésének elsődleges célja az életminőség javítása, így az, hogy minden településen legyen háziorvosi szolgálat, és javuljon az úthálózat.

Idén és jövőre több támogatás jut a falvaknak
Blazovicsné Varga Marianna tankerületi igazgató Gyopáros Alpár kormánybiztossal
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Magyar Falu Program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot – jelentette ki szombaton a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Győr közeli Rábapatonán. Gyopáros Alpár a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, hogy tavaly 150 milliárd volt a keretösszege a programnak, idén pedig már biztos, hogy meghaladja a 200 milliárd forintot. A fejlesztésekkel az a cél, hogy a fiatalok, amikor arról döntenek, hogy falun vagy városban éljenek, ne életminőség, hanem életstílus között válasszanak. A fejlesztések keretében a helyi életminőséget szeretnék javítani, óvodák és iskolák felújításával, bölcsődék építésével, sport-, kulturális és szociális célú beruházásokkal, a falu- és tanyagondnoki hálózat bővítésével – sorolta. Hozzátette, hogy a falusi csok népszerű, kilenc hónap alatt több mint tízezer család vette idénybe.

Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a program keretében szeretnék elérni, hogy néhány éven belül minden településnek legyen háziorvosi szolgáltatása. E cél megvalósítása érdekében tavaly hatmilliárd forint keretösszegben 973 településen újítottak fel rendelőket, vagy szereztek be orvosi eszközöket. Idén 750 településen négymilliárd forintból valósulnak meg ilyen fejlesztések, de várhatóan lesz többletforrás is a beruházásokra – mondta, hozzátéve, hogy tavaly és idén együttesen húsz orvosi szolgálati ház épül és mintegy harminc helyen felújítják a meglévőt. Kérdésre válaszolva Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy tavaly indult a településeket összekötő állami mellékúthálózat fejlesztésének programja, a falusi útalap. Ennek keretében tavaly ötvenmilliárd forint értékben megközelítőleg négyszáz kilométernyi útszakasz felújítása kezdődött el. Idén 72 milliárd forint, 2021-ben pedig kilencvenmilliárd forint jut erre a feladatra. Ezek a beruházások teljes pályaszerkezetcserét jelentenek. Vannak azonban olyan utak, amelyeknél csak a felső aszfaltréteget kell kicserélni, ezekre az úgynevezett nagyfelületű aszfaltjavítási munkálatokra hétmilliárd forint áll rendelkezésre idén, jövőre pedig 12 milliárd forint. A két programmal 2019 és 2021 között országszerte 2500 kilométeren újulnak meg mellékutak – mondta a kormánybiztos.

Molnár-Nagy Béla, a település polgármestere elmondta, hogy a csaknem 2800 lakosú Rábapatonán a Magyar Falu Program keretében tavaly négymillió forint értékben kommunális gépet szereztek be, az orvosi rendelő fejlesztésére pedig mintegy 47 millió forintot nyertek. Mindemellett folyamatos a fejlesztés a faluban, a Terület- és településfejlesztési operatív program keretében napelemes rendszert építenek ki 16 millió forintból az orvosi rendelőre, az integrált közösségi tér és az általános iskola épületeire, a Magyar Labdarúgó Szövetség országos pályaépítési programja keretében műfüves pályát alakítanak ki 25 millió forintból, az általános iskolában pedig 3,5 millió forint saját forrásból felújították a vizesblokkot.