Ajánló

Ismeretlen jobbos politikusra esett Macron választása

Megbízható igáslónak tűnik az új kormányfő, Jean Castex, akire az elnök a túl népszerű Édouard Philippe-et cserélte – véli Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő

Nem igazolja vissza a hirtelen zöldfordulatot várók elképzeléseit, hogy miután – a tervezett módon – lemondott az Édouard Philippe miniszterelnök nevével fémjelzett párizsi kabinet, az új kormányfő a korábban nem túl ismert Jean Castex lett.

Ismeretlen jobbos politikusra esett Macron választása
Castex és Macron: az új kormányfő a válságkezelésben bizonyíthatott
Fotó: AFP/Pool/Ludovic Marin

Pénteken lemondott a francia kormány. Nem volt ez meglepetés, Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakítást tervezett, sokan azonban azt várták, hogy miután az önkormányzati választásokon a kormánypárt – A Köztársaság Lendületben – kudarcot vallott, gesztusokat tesz majd a baloldalnak és főleg a győztes Zöld Pártnak.

Most azonban Édouard Philippe-ék lemondása után (Philippe egyébként le Havre polgármesteri székébe ül át, ahol a párt kevés egyértelmű győzelmét aratta a helyhatósági voksolásokon 59 százalékkal) néhány órával Macron egy közepesen ismeretlen konzervatív politikust bízott meg kormányalakítással. Az 55 éves Jean Castex április óta a karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott, korábban, még Nicolas Sarkozy elnöksége alatt tárcaközi bizottságot vezetett
és kisvárosi polgármester volt.

Az ellenzék nincs elragadtatva; Christian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak vezetője irányváltás helyett „technokrataváltásnak” nevezte a cserét, a szocialisták pedig a jobboldaliságát rótták fel Castex-nek.

François Molins főügyész bejelentette, Édouard és volt egészségügyi miniszterei ellen előzetes eljárás indul, mert a járvány kezelése miatt nyolcvan panasz érkezett ellenük.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő lapunknak megerősítette, egyértelműen jobboldali konzervatív az új miniszterelnök. Hozzátette: teljes képünk csak akkor lesz, amikor már a miniszterek névsorát is láthatjuk. Macron korábbi beszédeihez viszonyítva nem látszik koherensnek, ami most zajlik, de érdemes lesz megnézni, hogy a személyi politikába hogyan épülnek be a szociális és zöld elemek. Mondjuk nemrég Macron lényegében leporolta a nyugdíjreform ötletét, ami minden, csak nem zöld és baloldali üzenet.

Abból is többet tudunk majd meg Soós szerint, ha a hagyománynak megfelelően a miniszterelnök programbeszédet tart a parlamentben, amit szavazás követ – ott már jobban kirajzolódik a kép, ha csak nem az elnök tévébeszédét fogja kiegészíteni. Nagyjából egy hét, és többet fogunk tudni, mekkora is ez a váltás – fűzte hozzá. Persze a politikai kommunikáció most az, hogy Castex az új ember, új módszerrel, tiszta lappal, a személye inkább azt mondja, olyan emberről van szó, akivel Macron együtt tud dolgozni. Castex egyelőre egy megbízható igásló képét mutatja – fogalmazott Soós, aki szerint Castex nem mellesleg kevésbé ismert, mint Édouard Philippe, aki jóval népszerűbb volt magánál Macronnál is, az elnök előtt pedig példaként lebeghetett Nicolas Sarkozy elnök és a szintén népszerű François Fillon esete, akik végigcsinálták a ciklust együtt, aztán 2012-ben buktak François Hollande-dal szemben.

Érthető, ha Macron ezt inkább elkerülné – mondta Soós, aki szerint a szezon is alkalmas a nagyobb változtatásokra: nyár van, kevesebben figyelik a politikát, és tüntetni is nehezebb negyven fokban, vagy legalábbis kevesebben jönnének haza a riviéráról ezért – vélekedett.