Ajánló

Kétszer is lehet még elnök Putyin

Az oroszok döntő többsége támogatásáról biztosította a házasság intézményéről is rendelkező alkotmánymódosítást

Az előrejelzéseknek megfelelően Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerét hozta a tegnap véget ért oroszországi népszavazás az alkotmány módosításáról.

A járvány miatt speciálisan megszervezett, június 25-től július elsejéig tartó referendumon a tegnap este megjelent első eredmények szerint az oroszok 72 százaléka támogatta az alkotmány módosítását.

A módosított alaptörvényt a szövetségi és a regionális parlamentek már megszavazták. Nem is lenne kötelező referendumot kiírni a módosításokról, ezt Putyin elnök kezdeményezte, aki többször meg is ígérte, hogy a változtatások nem lépnek életbe, ha nem kapnak többséget.

A legnagyobb visszhangot a 206 módosítás közül az váltotta ki, hogy bár a megújított alaptörvény előírja, hogy egy ember legfeljebb két ciklusra töltheti be az elnöki tisztséget, a hivatalban lévő államfő esetében „lenullázza” az eddig betöltött mandátumokat. Ez lényegében azt jelenti, hogy Putyin még 2024-ben és 2030-ban is elindulhat az elnökségéért. A most 67 éves Putyin már négy elnöki ciklust töltött be eddig, első kettőt 2000 és 2008 között és 2012 után újra. A köztes időszakban Dmitrij Medvegyev volt az államfő, Putyin pedig a kormányfő. Az 1993-as alkotmány szerint ugyanis egy ember legfeljebb két egymást követő ciklusban tölthette be az elnöki tisztséget, ezért volt szükség a helycserére Medvegyevvel.

Újdonság az is, hogy a módosítások kinyilvánítják az orosz alkotmány nemzetközi joggal szembeni prioritását, utal az istenhitre és Oroszországra mint a Szovjetunió jogutódjára, a jelenlegi határain belül. A megújult alaptörvény megtiltja történelemhamisítást és az ország területének elidegenítését célzó tetteket és felhívásokat. A gyermekeket nevezi meg az állampolitika legfőbb prioritásaként, védi a házasság intézményét, amit egy férfi és egy nő szövetségeként határoz meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom