Ajánló

Az osztrákok nem hátrálnak

Halálos fenyegetéseket kapott két miniszter is a zavargások után

Az osztrák kormány két tagját, Karl Nehammer belügyminisztert és Susanne Raab integrációs minisztert is halálosan megfenyegették a közösségi médiában, miután határozott fellépést hirdettek az Ausztriában tevékenykedő török nacionalisták ellen.

Múlt héten négy napon át tüntettek Bécs X. kerületében az egyik oldalon a kurdok és az antifák, a másikon pedig a Recep Tayyip Erdoğan elnököt éltető török nacionalisták.

Az összecsapások, gyújtogatások miatt háromezer rendőrt kellett kivezényelni. Raab közölte, nem hagyják megfélemlíteni magukat, és továbbra is fellépnek a radikális politikai iszlám ellen.

Kedd este az osztrák köztévé ZIB2 című műsorában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter európaiatlannak nevezte Sebastian Kurz kancellár és kormánya bevándorláspolitikáját, valamint a koronavírus gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapról szóló tárgyalásokban foglalt álláspontját. A magyar kormányt is gyakran bíráló politikus a közös francia–német javaslatra épülő csomag elfogadását sürgette.

Kurz egyébként ugyanabban a műsorban a korábbi, elhibázott bevándorláspolitika számlájára írta a bécsi zavargásokat. Heinz-Christian Strache volt szabadságpárti alkancellár a Facebookon úgy reagált, Kurznak ebben igaza van, de a felelősség az Osztrák Néppártot is terheli, hiszen 1986 óta tagja valamennyi kormánykoalíciónak, Kurz évekig volt integrációs miniszter, két éve pedig kancellár.

Strache emlékeztetett: alkancellárként ő érte el, hogy Ausztria ne támogassa az ENSZ migrációs paktumát.