Ajánló

Stabilizálni kell Líbiát

Szijjártó Rómában: Közös érdek az illegális migráció visszaszorítása

Stabilizálni kell Líbiát
Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Elsősorban az illegális migráció kezeléséről tárgyalt tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rómában olasz partnerével, Luigi Di Maióval. Szijjártó hangsúlyozta, az olasz külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy egész Európa érdeke Líbia stabilitása, mert feltétele az Európai Unió­ba irányuló illegális bevándorlás visszaszorításának.

Rámutatott: a koronavírus újabb migrációs hullámokat válthat ki, Líbia pedig a legveszélyesebb szereplő a kontinensünk szempontjából, hiszen onnan gyakorlatilag szabad az átjárás Európába.

Szijjártó Péter szerint a líbiai parti őrség megerősítése is közös érdek, ha ugyanis ez nem sikerül, újabb tíz-, illetve százezrek indulhatnak meg Európába. Jelen helyzetben ez „nemcsak kulturális és biztonsági, hanem komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent Európának, mivel a koronavírus-járvány miatt munkahelyek vesztek el, ami Olaszországban hatványozottan igaz” – figyelmeztetett a miniszter. A külügyminiszter hozzátette, „mára teljesen észszerűtlenné, érvénytelenné, sőt elutasítandóvá vált minden olyan korábbi nyugat-európai érvelés, amely az illegális migráció legalizálására vonatkozott és amely munkavégzési szempontból akart bevándorlókat Európába hozni”.

Szijjártó szerint az európai kormányoknak és politikusoknak első­sorban az európai embereknek kell segíteniük, minden munkavállalá­si célú migrációs hullámot a lehető legerőteljesebben vissza kell szorítani. „Olaszország az Európába irányuló migráció legveszélyeztetettebb cél-, illetve frontországa,  az idén háromszor annyi illegális bevándorló érkezett Olaszországba, mint tavaly” – emlékeztetett a külügyminiszter.

Szijjártó beszélt az olasz–magyar kereskedelmi kapcsolatok jelentőségéről is, s hazánk alapvető érdekének nevezte, hogy Olaszország gazdasági és biztonsági szempontból is gyorsan felépüljön. A miniszter elmondta, az Eximbank 450 millió eurós hitelkeretet nyitott az Olaszországba exportáló magyar vállalatoknak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom