Ajánló

Szijjártó: Helyben kell segíteni

A migráció legalizálása helyett Brüsszel a megszűnt munkahelyek pótlásával foglalkozzon – mondta a külügyminiszter

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése, valamint a migráció is szóba került az uniós külügyminiszterek tegnapi ülésén. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá, nem pedig a problémákat Európába hozni.

Szijjártó: Helyben kell segíteni
Minden ország maga határoz a jövőjéről Szijjártó Péter szerint
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Az Európai Unió és 79 kevésbé fejlett afrikai, csendes-óceáni és karibi ország húsz év után lejáró gazdasági és migrációs együttműködési megállapodásának újratárgyalása volt a Külügyek Tanácsa fejlesztéspolitikával foglalkozó tegnapi videókonferenciájának egyik témája. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a járvány előtt több tagállam is legális migrációval akarta kezelni a munkaerőhiányt, azonban „új helyzet van, emberek százezrei veszítették el az állásukat”. Az EU első számú feladatának kell lennie, hogy pótolja a koronavírus-járványban elveszett európai munkahelyeket – hangsúlyozta a tárcavezető.

„A segítséget kell oda vinni, ahol baj van, és nem a bajt kell oda hozni, ahol nincs baj” – emlékeztette Szijjártó a magyar migrációs politika egyik pillérére kollégáit. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az érintett országokban kell gazdaságfejlesztési programokat megvalósítani, nem onnan idehozni az embereket.

A miniszter azt is leszögezte, hogy a 79 országgal kötött új megállapodás „semmiképpen sem lehet az illegális migráció legalizálásának eszköze, nem tartalmazhat semmilyen utalást az ENSZ globális migrációs paktumára”, amit több más ország mellett hazánk sem támogatott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra kérte az uniós minisztereket, hogy segítsék a világ azon térségeit, ahol egyre rosszabb a járványhelyzet. Szijjártó elmondta, Magyarország ebből a munkából kivette a részét, hiszen a visegrádi országokkal együtt 35 millió eurós programot rakott össze Líbiának. A forrás eredeti célja a határvédelem, de a járvány elleni védekezésre is költhet belőle az ország.

A külügyminiszter a Belarus 1 csatornának is nyilatkozott a napokban Orbán Viktor kormányfő múlt heti minszki látogatása kapcsán. Hangsúlyozta, szankciókkal nem lehet partnerséget építeni, ezért is sürgeti a magyar kormány az Európai Uniót, hogy törölje el a Fehéroroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket. Kitért arra is, hogy bár egyes euró­pai országok szeretnek beleszólni a többiek ügyeibe, szerinte minden ország maga határoz a jövőjéről. Úgy fogalmazott, a liberális elit nem tudja megemészteni, hogy Magyarországnak hazafias kormánya van, amely elutasítja az illegális bevándorlást.