Ajánló

Elismerés Magyarországnak a védelmi intézkedésekért

A Turisztikai Világszervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az idegenforgalmi ágazat válságának kezeléséhez

Elismerés Magyarországnak a védelmi intézkedésekért
Nemzetközi elismerést kapott a kormányfő a turizmus megsegítéséért
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az idegenforgalmi ágazat válságának kezeléséhez gratulált levélben a madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili Orbán Viktor miniszterelnöknek az idegenforgalmi ágazat válságának kezeléséhez és az elkötelezettséghez, mellyel a turisztikai ágazatot támogatja a gazdasági válsághelyzetben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ENSZ turizmusra szakosodott szervezetének főtitkára tegnap délután azt írta, szorosan nyomon követik a magyar kormány hihetetlen munkáját ebben a rendkívüli válságban. Zurab Pololikashvili gratulált Orbán Viktornak ahhoz az elkötelezettséghez és erőfeszítéshez, amellyel az utazási és idegenforgalmi ágazatot segíti a koronavírus kitörése miatt kialakult társadalmi és gazdasági válsághelyzetben – mondta a sajtófőnök. A koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére a magyar kormány gyorsan reagált, meghozta a szükséges intézkedéseket. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tegnap reggel az M1 csatornán az intézkedések között megemlítette az adócsökkentést, –eltörlést és a kedvezményes hitelt, amelyek mentőövet jelentenek a turisztikai ágazatnak – közölte a távirati iroda. Guller Zoltán hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a turizmus újraindítása egyetlen módon elképzelhető, ha a szereplők újra tudnak vendégeket fogadni. Az elmúlt hétvégén például a Balaton környékén már megjelentek a belföldi turisták, és nagyon bizakodnak abban, hogy nemsokára határnyitásra is sor kerül, így először a környező országokból, majd később a schengeni övezetből is érkezhetnek vendégek – mondta. Kifejtette, a lefoglalt utak felmondása márciusban indult, majd Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán május elején belföldön újra elkezdtek foglalni az emberek. Megjegyezte, hogy a külföldi foglalások száma is emelkedik, Németországból sokan szeretnének eljutni például Hévízre.

A vezérigazgató beszélt az utazási voucherekről is, amelyekkel kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Unió utazási csomagról szóló irányelve tizennégy napos vissza­fizetési kötelezettséget ír elő az utazási vállalkozásoknak, ettől eltérő intézkedés kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után. Németország éppen ezért március végén az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy ideiglenesen függesszék fel a visszafizetési kötelezettséget, és a lemondott utak részvételi díját utazási utalvánnyal is vissza lehessen téríteni átmenetileg. Magyarország is várja a bizottság állásfoglalását, amelyet májusra ígérek – mondta Guller Zoltán.

Az Európai Bizottság szintén tegnap az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé, hogy segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus-világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenti.

Az iránymutatás átfogó stratégiát foglal magába a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségének helyreállítására a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldásával. Keretet tartalmaz az unión belüli közlekedés fokozatos engedélyezésére az utasok és az utazásszervezők biztonságának garantálása mellett, továbbá protokollt vázol fel a turisztikai tevékenységek, a vendéglátóhelyek és a szállodák megnyitását lehetővé tevő egészségügyi kritériumokra. A bizottság azt ajánlja a tagállamoknak, hogy a szükséges meghatározott egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy tevékenységük újraindulhasson – mondta a biztos.