Ajánló

Elítélték Iohannis kirohanásait a külügyi bizottságban

Romániának a régi típusú sovinizmus vírusával is meg kell küzdenie

A budapesti parlament szakbizottságának minden résztvevő pártja egyként ítélte el Klaus Iohannis hungarofóbiáját, az LMP még ezen túlmenően tiltakozó jegyzék küldését javasolta Bukarestnek.

Elítélték Iohannis kirohanásait a külügyi bizottságban
Magyar Levente államtitkár szerint Iohannis szavai gyűlöletkeltésre alkalmasak
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyhangú állásfoglalásban ítélte el a román elnök kisebbségellenes kirohanását, és kötelezte el magát az autonómia intézménye mellett tegnap az Országgyűlés külügyi bizottsága. Magyar Levente külügyi államtitkár gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a szász származása miatt korábban a kisebbségek reménységének számító Iohannis szavait (emlékezetes: az elnök nem csupán Erdély eladásával vádolta meg az ellenzéki szocdemeket, de magyarul köszöntötte őket, a nyelvet is megbélyegezve). A politikus hozzátette, Romániában hagyományosan előkerül a magyar kártya, ha baj van. Németh Zsolt fideszes bizottsági elnök kijelentette: Romániá­nak egyszerre kétféle vírussal kell megküzdenie, az új típusú koronavírussal, és a régi típusú, soviniszta vírussal. Utóbbinak új vírushordozója Iohannis, aki ráadásul semmi érdemi alkotmányos eredményt nem tudott elérni.

A bizottság tagjai közül a szocialista Mesterházy Attila a külügyi tárca tervezett lépéseiről és az RMDSZ bevonásáról érdeklődött, a fideszes Zsigmond Barna Iohannis második, hasonló tartalmú nyilatkozatára is emlékeztetett. A kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc a tények meghamisításának nevezte a román elnök szavait, párttársa, Juhász Hajnalka a magyar törvények kapcsán hangosan tiltakozó Európa Tanács hallgatását kifogásolta, a jobbikos Brenner Koloman az erdélyi magyarok csalódottságát emelte ki. Szintén tegnap a bizottságban helyet nem foglaló LMP is lépéseket sürgetett, elítélve a román politikum magyarellenességét, és tiltakozó jegyzék átadását javasolta Bukarestnek, a holland nagykövet bírálatai nyomán 2017-ben történtekhez hasonlóan.

Magyar Levente válaszában kifejtette, nem leveleznek a román külüggyel, de megszólalt Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is. Az államtitkár is bírálta az Európa Tanács hallgatását, hozzátéve, a román fél keresi a hungarofóbiáját igazoló pontokat.