Ajánló

A szakképzett munkaerő is segít az újrakezdésben

Hazánk továbbra is a térség legvonzóbb befektetési célpontja maradhat – mondta Szijjártó Péter

A munkaerő-közvetítő cégek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt a lehető legkevesebb állás szűnjön meg.

A szakképzett  munkaerő is segít  az újrakezdésben
Zakor Sándor, a Prohumán Kft. ügyvezető igazgatója Szijjártó Péter miniszterrel a tárca és a cég stratégiai együttműködési megállapodásának tegnapi aláírásán
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter tegnap, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Prohumán Kft.-vel. Szijjártó Péter a stratégiai szintű kapcsolatot azzal indokolta, hogy a vállalat több száz céggel működik együtt és a tíz legnagyobb foglalkoztató egyike.

A járványveszély felértékeli a munkaerő-gazdálkodásban szerzett tapasztalatokat, a kormány ezért a döntéshozatalban is számít Prohumán észrevételeire – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint.

Magyarországon 2002 óta lehet közvetítő cégektől alkalmazottakat bérelni. A munkaerő-kölcsönzés azóta évi több száz milliárd forint forgalmat termelő iparággá fejlődött. A kormány a megállapodást megelőzően 84 céggel létesített stratégiai együttműködést, és ezzel is magyarázható, hogy az érintett cégek 25 ezerrel több munkavállalót foglalkoztatnak, és öt százalékkal növelték a magyar cégek arányát a beszállítóik között – méltatta a magas szintű vállalati kapcsolatokat a tárcavezető. Összegzése szerint csak a belföldi beszállítók bővülő részesedése több száz millió eurónyi megrendeléstöbbletet hozhatott az érintetteknek. Szijjártó Péter úgy véli, hogy hazánk kedvező helyzetben állhat a gazdasági újrakezdés elé, és nem kell lemondania arról sem, hogy a térség legvonzóbb befektetési célpontja maradjon.

Ennek a szakképzett munkaerő is feltétele amellett, hogy a vállalkozásokat adócsökkentés, bértámogatás, kétezermilliárd forint hitel- és ötszázmilliárd forint garanciakeret segíti a rendkívüli helyzetben. Zakor Sándor, a Prohumán ügyvezető igazgatója közreműködést ígért a kormánynak abban, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg, továbbá minél több munkaadó és befektetés érkezzen külföldről.

A cég összekötő szerepet vállalhat 25 éves tapasztalataira építve a munkaadók és a munkavállalók között az átalakuló gazdasági viszonyok között – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom