Ajánló

Sokan terveznek utazást a járvány lecsengése után

A vendégek idén már nem fizetnek idegenforgalmi adót

A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos azonnali adóintézkedés segíti. Emellett egymillió munkavállalót érinthet a Szép-kártyát érintő kedvezmény. A vendégeknek 2020. december 31-ig nem kell megfizetniük az idegenforgalmi adót.

Sokan terveznek utazást a járvány lecsengése után
Izer Norbert: Az intézkedések jelentősen segíthetik a családokat a pihenésben
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Szép-kártyák elkölthető keretösszege csaknem megduplázódik, és felére csökken a kártyára utalt összeg utáni adóteher, ez az intézkedés egymillió munkavállalót érinthet – tájékoztatta tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a távirati irodát. Kiemelte: a köztehercsökkenés oka az, hogy a munkáltatóknak a 2020. április 22-től június 30-ig tartó időszakban nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük a Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatás után, így a jelenlegi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken.

Ugyanakkor a 2020-ban a kedvezményes adókulccsal adható rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra emelkedik, a költségvetési szerveknél pedig 200 ezerről 400 ezer forintra nő. A vendégeknek emellett 2020. december 31-ig nem kell megfizetniük az idegenforgalmi adót, mert azt az állam megteszi helyettük – tette hozzá Izer Norbert. Hangsúlyozta, hogy mindezen intézkedések jelentősen segíthetik a magyar családokat a pihenésben és a kikapcsolódásban. Izer Norbert kitért a koronavírus-járvány elleni védekezés következő, a gazdaságot helyreállító szakaszára is. Megjegyezte: a piac egyik legfrissebb elemzése szerint Magyarországon a megkérdezettek 70,6 százaléka tervezi, hogy utazni fog a koronavírus-járvány elmúltával, így az erre az időszakra szóló adókönnyítések jelentősen növelhetik az ágazati szereplők bevételét. Emlékeztetett arra, hogy négyhavi járulékot nem kell megfizetniük a turizmusban tevékenykedő cégeknek, ez június végéig 42 milliárd forintot hagy a turizmusban. A Pénzügyminisztérium számításai szerint mintegy 150 ezer, a turizmusban dolgozó munkavállalót érint a kedvező szabály, amelynek a lényege az, hogy a bérük után csak személyi jövedelemadót és maximum 7710 forint egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. Ezzel a vállalkozásoknak jelentősen olcsóbb lesz a foglalkoztatás költsége, és egyúttal a munkavállalók is jól járnak, hiszen a nettó jövedelmük magasabb lesz – tette hozzá.